Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

53. Особливості проведення грошової реформи (гр) в Україні.

У 90-ті рр. в Укр. була проведена ГР, яка за своїм хар-ром може бути віднесена до категорії структурних реформ. До найхар-ших її особливостей належить: багаточинникова зумовленість та багатоцільове спрямування; тривалий період проведення; застосування тимчасових грошей, як перехідних та їх гіпервисокі знецінення; створення в ході реформи нового мех-му монетарного рег-ння; особлива соц. спрямованість реформ та ін. Багаточинникова зумовленість полягала в тому, що крім суто ек-х причин, були досить могутні пол-ні причини їх проведення. Багатоцільове спрямування полягало в тому, що проведення її мало 3 мети: 1. Створити нац. гроші та ГС; 2. Забезпечити стаб-ть нац. грошей; 3. Сформувати та ввести в дію нові методи, інструменти регулювання гр. обороту і гр. ринку.

Довготривалість полягає в тому, що почалася реформа в січні 92 р. випуском в обіг купоно-карбованців багаторазового використання а закінчилася у вересні 96 випуском в обіг гривні. Застосування тимчасових грошей та їх гіпервисоке знецінення не було заздалегідь спроектовано. Створення нового мех-му монетарного регул-ння виявилося характерною особливістю грош реформи в Україні з двох причин: до початку реформи такого мех-му в Україні не було; для подолання гіперінфл. і переходу до антиінфляц-ною пол-ки потрібно було якнайшвидше освоїти найеф-ші інструменти монетарного регулювання. Чи не найскладнішею особливістю ГР в Україні є її соц-ний аспект. ГР в Україні за своїм хар-м належить до повних або структурних реформ.

Тема 6. Кредит у ринковій економіці.

54. Необхідність, причини, передумови формування кредитних відносин.

Кредит виникає безпосередньо з потреб виробництва, внаслідок розвитку процесів обміну товарами. Конкретною економічною основою, на якій з’являються і розвиваються кредитні відносини, виступає кругооборот капіталу. Кругооборот капіталу безперервний, але при цьому не виключається коливання, приливи і відпливи грошових коштів, коливання потреб у ресурсах і джерелах їх покриття.

На базі нерівномірності кругообороту й обороту капіталу виникають відносини, які усувають невідповідність між часом виробництва і часом обігу, вирішують відносне протиріччя між тимчасовим накопиченням коштів та необхідністю їх використання в народному господарстві. Таким відношенням і є кредит, який став невід’ємним атрибутом товарного виробництва.

В умовах ринкової економіки кредит набуває загального характеру. Необхідність кредиту тісно пов’язана з особливостями кругообороту індивідуальних капіталів. Ще більшою мірою кредит необхідний для становлення нових підприємств малого та середнього бізнесу, впровадження нової техніки та технологій.

Кредит у ринковій економіці: необхідність — коливання потреби в обігових коштах суб’єктів ринку; виникнення потреби у створенні та відтворенні основного капіталу. Економічні передумови — наявність тимчасово вільних коштів у кредитора; наявність майбутніх доходів у позичальника.

Завдяки кредиту:

1. зменшується час на задоволення господарських та особистих потреб;

2. він виступає як опора сучасної економіки, невід’ємний елемент економічного розвитку;

3. кредитори мають можливість отримати додаткові грошові кошти при передачі певної суми вільних ресурсів позичальнику.

Отже, необхідність кредиту викликана існуванням товарно–грошових відносин. Його передумовою є наявність вільних коштів у суб’єктів економічних відносин та наявність поточних або майбутніх доходів у позичальників. Конкретні причини, що зумовлюють необхідність кредиту, – коливання потреби в обігових коштах суб’єктів ринку, а також виникнення потреби у створенні та відтворенні основного капіталу.

Передумовою кредиту є наявність поточних або майбутніх доходів у позичальника, а конкретними причинами, що обумовлюють необхідність кредиту, – коливання потреби в коштах та джерелах їх формування як у юридичних, так у фізичних осіб.

Кредит не існував завжди. Він виник на певному етапі розвитку людського суспільства. Його винайдення вважають одним з найгеніальніших відкриттів людства поряд із винайденням грошей. Причини його виникнення слід шукати насамперед не у сфері виробництва, а сфері обміну, де продавці товарів протистоять один одному як власники, як юридично самостійні особи. Коли товарно–грошові відносини почали ставати більш–менш регулярними, взаємовідносини між товаровиробниками іноді набували особливого характеру: продавцеві потрібно продати товар, а в покупця не було грошей, щоб його купити. За таких умов акт купівлі – продажу товару не міг відбутися. І тут випадково, як і багато інших винаходів людства, був відкритий кредит – за наявності довіри продавця до покупця товар був проданий з відстрочкою платежу, у кредит. Таким чином, кредит виник і розвинувся на основі функції грошей як засобу обігу. Отже, кредит полегшував реалізацію товарів. Саме в цьому й полягає найбільш поширена причина необхідності кредиту. Але пізніше кредит розвивався, і необхідність у ньому стала обумовлюватися не тільки потребами сфери обміну, а й інших сфер суспільного відтворення – виробництва, споживання.

Суспільство повинно мати у своєму розпорядженні такі економічні інструменти, з допомогою яких можна було запобігати перебоям у сфері суспільного виробництва, загалом суспільного відтворення. Одним із найважливіших таких інструментів і ста кредит. Звідси існування товарного виробництва і пов’язаного з ним товарного обігу є найбільш загальною економічною причиною необхідності кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]