Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

14. Роль грошей у ринковій економіці.

Роль грошей у ринковій економіці полягає у тому, що вони перетворюються в капітал або само зростаючу вартість. Гроші стають капіталом у відтворенні індивідуального капіталу. Це стає можливим тому, що : їх функціонування включено в кругооборот промислового капіталу; вони є відхідним пунктом у реалізації кругообороту капіталу. Гроші обслуговують виробництво та реалізацію суспільного капіталу.

У проблемі ролі грошей у розвитку економіки можна розрізняти якісні і кількісні аспекти.

В якісному аспекті роль грошей виявляється у тому, що сама їх наявність, саме грошове середовище, в якому діють економічні агенти, позитивно впливає на розвиток суспільного виробництва.

По-перше, знімаються фізичні межи виробництва, що визначаються особистими потребами самих виробників. Виробляти можна стільки, скільки вдасться реалізувати, а надлишок вартості можна зберігати в грошовій формі чи перетворити в позичковий капітал.

По-друге, реалізація вироблених продуктів за гроші, замість бартеру, значно спрощує, прискорює і здешевлює доведення їх до споживачів. Суспільство одержує значну економію на реалізованих витратах, скорочуються потреби в обіговому капіталі, краще задовольняються потреби споживачів.

По-третє, завдяки грошам ринок набуває загального характеру, його механізм стає могутнім важелем економічного прогресу, передусім завдяки конкуренції, стимулюванню ефективного виробництва та економічного споживання – вироб-го, державного, особистого.

Кількісний аспект ролі грошей полягає в тому, що через зміну кількості грошей в обороті можна активно впливати на економічні процеси, зокрема на результати діяльності економічних агентів як виробників і як споживачів. Цю можливість широко використовують всі держави з ринковою економікою для регулювання економічного життя в країні. Збільшуючи чи зменшуючи масу грошей в обороті, ЦБ, які діють від імені своїх держав, забезпечують зміну таких економічних інструментів, як платоспроможний попит, ціни, процент, валютний курс, курс цінних паперів тощо. Завдяки цьому забезпечується вплив на такі вирішальні економічні процеси, як інвестиції, зростання виробництва, зайнятість, розвиток експорту й імпорту та їх збалансування тощо.

Тема №2 Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм.

15. Класична кількісна теорія грошей, її основні постулати. Економічні причини появи кількісного підходу до вивчення ролі грошей.

Класична кількісна теорія грошей – теорія , яка пояснює рівень товарних цін і вартість грошей, іх кількість в обігу. Ця теорія стверджує , що чим більше грошей в обігу ,тим ціни вище , а вартість грошей нижча і навпаки. Ця теорія заперечує трудову теорію вартості взагалі і внутрішню вартість дорогоцінних металів як грошового товару зокрема.

Суть кількісної теорії грошей полягає у поясненні вартості грошей і рівня цін кількістю грошей в обігу (чим більше грошей в обігу , тим вище ціни ,тим нижче вартість грошей ) .

Формування кількісної теорії припало на 16-18 ст. Класична теорія базується на 3-х постулатах: 1) постулат причинності - маса грошей в обігу спричинює зміну товарних цін; 2) постулат пропорційності – зміна цін відбувається пропорційно до зміни грошової маси; 3) постулат однородності. На відміну від своїх попередників ЮМ стверджував , що пропорційні зміни між грошовою масою і цінами досягаються не відразу , а з деяким терміновим лагом. Поширення кількісної теорії грошей було викликано об”єктивними причинами. Вона була реакцією на поширену в 16-18 ст. металістичної теорії грошей. Прихильники металістичної теорії ототожнювали гроші з дорогоціними метталами і вважали джерелом сусп. багатства збільшення запасів золота і срібла в країні. Згодом під час становлення капіталізму металістична теорія стала загальмовувати розвиток вир-ва . На противагу металістичній теорії у 17-18 ст. поширюється номіналістична теорія грошей представники якої (Стюарт, Берклі) вважали гроші звичайними рахунковими одиницями, вартість яких визначається тим , що на них написано. Вартість грошей визначається кількісним співвідношенням товар і грош. маси , а так як гроші мають загрозу знецінення немає сенсу перетворювати їх у функціонуючий капітал. В цьому виявилась прогресивність класичної кількісної теорії. Також вона заклала теоретичний фундамент вивчення вартості паперових грошей. Розвиток економіки виявив багато доказів обмеженості класичної кількісної теорії. Її представники лише констатували залежність між масою грошей і цінами , але не вивчали механізмів зв”язку між ними. Представники трудової теорії вартості вважали , що вартість визначається витратами праці на виготовлення товару. Адам Сміт і Рікардо вважали гроші звичайним товаром, який виступає посередником в обміні товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]