Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

29. Маса грошей, що обслуговує грошовий обіг, її структура. Характеристика грошових агрегатів.

Грошова маса - це сукупність залишків грошей у всіх формах, які знаходяться у розпорядженні суб'єктів грошового обороту в певний момент.

Для визначення обсягу та структури грошової маси в банківській практиці застосовується відповідний набір грошових агрегатів.

Грошовий агрегат - це визначена законодавством відповідно до ступеня ліквідності специфічна група ліквідних активів.

Грошові агрегати формуються на основі таких принципів: 1) грошова маса включає не лише готівкові гроші, а й депозитні; 2) уся грошова маса. поділяється на ту, що є в обігу. і ту, яка нагромаджується, виконує функцію збереження вартості; 3) сукупна грошова маса включає також банківські внески, депозити та цінні папери з фіксованим доходом.

Грошові агрегати будуються шляхом приєднання до попередніх величин нових грошових компонентів у послідовності, щодо характеризує зменшення їх ліквідності.

Агрегат М1 – це грошова маса у вузькому розумінні. Він вміщує найбільш ліквідні форми грошей, а саме: готівкові гроші, банківські внески до запитання(трансакційні депозити).

агрегатМ2 – вміщує грошові форми агрегату М1, а також депозити сертифікати, ощадні внески в спеціальних кредитних установах та деякі інші види фінансових активів.

у 1993р. НБУ визначив структуру грошової маси відповідно агрегатного методу. НБУ визначив наступні агрегати.

М0=готівка(гроші поза банками); М1=М0+депозити до запитання; М2=М1+строкові депозити та інші кошти(наприклад, валютні заощадження); М3=М2+кошти клієнтів за трастовими операціями банків.

30. Базові гроші, їх структура, функції, використання.

Крім грошових агрегатів, НБУ визначає показник, що називається грошовою базою.

Грошова база - це гроші, які наберуть участі в кредитному обороті та грошовому обігу, але створюють базу для їх розширення. Вона включає агрегат МО, готівку в касах банків та резерви комерційних банків на їх рахунках у -НБУ.

На величину грошової маси, крім загальноекономічних, впливають такі фактори: • зобов'язання комерційних банків за кредитами, що отримані від центрального банку; • сальдо іноземних активів в умовах їх конвертації в національну валюту; • купівля-продаж емісійними установами на ринку цінних паперів облігацій державної позики; • не резервні зобов'язання банківських установ (капітал і прибуток від емісійної діяльності тощо).

Показник грошова база не є ще одним агрегатом грошової маси. Це якісно інший показник, що характеризує масу грошей з боку прояву її на балансі ЦБ. Тому цей показник інколи називають ще грошима ЦБ, який безпосередньо контролює і регулює впливаючи на кінцевому підсумку і на загальну масу грошей.

Грошова база включає запаси всієї готівки, яка перебуває в обороті поза банківською системою та в касах банків, а також суму резервів комерційних банків на їх кореспондентських рахунках у центральному банку. Величину грошової бази можна визначити за формулою Гб=ГВИП+Грез, де ГВИП – сума готівки, випущеної ЦБ і не поверненої в його фонди; Грез - сума грошових коштів(резервів), які перебувають на кореспондентських рахунках банків у ЦБ.

перший елемент(ГВИП) грошової бази відрізняється кількісно від готівкового агрегату М) – більший на суму готівки в касах банків. Другий елемент(Грез) грошової бази відрізняється якісно, і кількісно від безготівкового елемента грошових агрегатів М1, М2, М3. він являє собою суму зобов’язань ЦБ перед комерційними. А безготівкові елементи грошових агрегатів – це зобов’язання комерційних банків перед своїми клієнтами. Вони формуються комерційними банками як за рахунок коштів одержаних від ЦБ, тобто за рахунок Грез, так і за рахунок створення грошей самими комерційними банками в процесі кредитної діяльності через механізм грошово-кредитного мультиплікатора. Тому безготівкові елементи грошових агрегатів значно більші за своїм обсягом від безготівкового елемента грошової бази. Завдяки цьому загальний обсяг кожного з грошових агрегатів(крім М)0 перевищує обсяг грошової бази. Ступінь цього перевищення свідчить про величину грошово-кредитного мультиплікатора на рівні комерційних банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]