Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

79. Структура кредитної системи.

Кредитна система — сукупність кредитних установ та кредитних фінансових установ, які реалізують ці відносини. КС включає банки та небанківські фінансово-кредитні установи. Сучасна банківська система представлена двома рівнями: ЦБ(НБУ) та КБ різної форми власності, спеціалізації та територіального рівня.

В залежності від форми власності КБ поділяються на державні (Ексімбанк, сбергбанк) та приватні, кооперативні, змішані. За організаційно-правовою формою діяльності банки поділяться на пайові та акціонерні товариства. За розміром статутного капіталу на малі, середні, крупні. В залежності від виконання операцій банки бувають універсальні та спеціалізовані. В залежності від території діяльності банки бувають міжнародні, республіканські, регіональні. Міжнародні банки створюються за участю іноземного капіталу та можуть мати філіали в інших країнах. Банки бувають без філіалів та з філіалами. До другого рівня КС окрім банків входять також фінансово-кредитні інститути. До таких належать трастові, фінансові, строкові компанії, інвестиційні та пенсійні фонди, ломбарди. Вони акумулюють кошти населення та юридичних осіб та здійснюють кредитування підприємств, громадян, можуть виступати посередниками.

80. Сутність банку (в економічному розумінні та правовому аспекті), види банків.

В ЗУ “Про банки і банківську діяльність” банком названо бідь-яку установу, що виконує функції кредитування, касового і розрахункового обслуговування народного господарства та здійснює інші банківські операції, передбачені цим законом. Банк в правовому відношенні — будь-який фінансовий посередник, що виконує одну або декілька операції, віднесених законом до банківської діяльності. Банк в екном. розумінні — фінансовий посередник, що виконує комплекс базових операцій грошового ринку: мобілізацію коштів, надання їх в позички, здійснення розрахунків між економічними суб’єктами. Універсальні банки — банки, що виконують всі базові та будь-які інші операції на грошовому ринку. Банківська система — законодавчо визначена, чітко структурована сукупність фінансових посередників грошового ринку, які займаються банківською діяльністю. За своєю структурою банківські системи різних країн істотно відрізняються. Разом з тим є ряд ознак, які властиві всім банківським системам, що функціонують в ринковій економіці. Це перш за все рівнева їх побудова. На першому рівні знаходиться один банк (кілька банків), об’єднаних спільними цілями і завданнями. Так5ій установі надається статус центрального банку, на нього покладається відповідальність за вирішенням макроекономічних завдань в грошово-кредитній сфері, перш за все — підтримання сталості національних грошей та забезпеченням сталості функціонування всієї банківської системи. Хоч ці завдання вирішуються за участю всіх банків, проте успіх може бути досягнутий лише при відповідній координації зусиль кожного з них. Покладається така координація на центральний банк, для чого від законодавчо поділяється відповідними повноваженнями. На другому рівні банківської системи знаходиться решта банків, які в Україні прийнято називати комерційними. До банківської діяльності відноситься комплекс посередницьких операцій: примати грошові вклади від клієнтів, надавати позички і створювати нові платіжні засоби, здійснювати розрахунки між клієнтами. Виконання цих операцій вважати назвати визначальною економічною ознакою взагалі. БС — це не просто механічне об’єднання банків, що функціонують в економіці країни, а це система, яка має свої особливі призначення і специфічні функції, та включає всіх посередників грошового ринку, як банківських та і не банківських на відміну від кредитної системи. Головне завдання центробанку — забезпечити стійкість нац. грошей. В Україні НБУ наділено повноваженнями від розробки, дизайну грошових купюр та інкасації. Банк банків. Як комерційні банки обслуговують суб’єкти господарювання, так і: ЦБ здійсню розрахункове обслуговування комерційних банків, їх кредитування, є органом банківського нагляду (В Україні НБУ є єдиним органом банківського нагляду). В Україні всі банки зобов’язані відкрити кореспондентський рахунок в НБУ. Через ці рахунки здійснюються всі міжбанківські рахунки в межах України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]