Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

92. Аспекти відносин нбу та ком-х банків.

Як комерційні банки обслуговують суб'єкти господарювання, так і: ЦБ здійснює розрахунково-касове обслуговування комерційних банків, їх кредитування, є органом банківського нагляду (в Укр. НБУ єдиний основний орган банківського нагляду). В Україні усі банки зобов'язані відкрити кореспондентський рахунок в НБУ. Через ці рахунки здійснюються всі міжбанківськи розрахунки в межах України. Кредитування НБУ ком. банків здійснюється через кредитні аукціони з 1994р., а також через ломбардне кредитування з 1995р.

93. Економічне призначення цб в ринковій економіці.

Головне призначення ЦБ — управління грошовим оборотом з метою забезпечення стабільності інфляційного розвитку економіки. ЦБ впливає на грошовий оборот через зміну пропозицій грошей і зміну ціни грошей. Своє призначення від реалізує завдяки тому, що відіграє в економічній системі особливу роль. Центральний банк виступає основним координатором діяльності кредитних інститутів і виконує функції управління грошово-кредитними та фінансовими процесами в економіці. Він, як правило, не вступає у взаємовідносини між з підприємствами та населенням, а представляє свого роду “банк банків”, що визначається його базовими функціями як основного органу, який координує діяльність кредитної системи.

В умовах ринкової економіки, центральні банки, як правило є установами юридично незалежними від виконавчих органів влади. ЇХ головне призначення — забезпечення стійкості національної грошової одиниці та регулювання та координація діяльності грошово-кредитної сфери. У своїй діяльності центральні банки мають керуватися лише державними інтересами та чинним законодавством. Центральні банки наділені правом емісії грошових знаків. У різних країнах їх називають по-різному: народними, національними, державними, резервними, “банками банків”. Як правило, центральний банк — єдиний в країні. Він не націлений на комерційну діяльність, не має на меті отримати прибуток.

У більшості країн центральні банки є державними, але це не означає, що уряд безпосередньо втручається в політику центрального банку. Він лише вивчає пріоритети, ставить завдання у сфері економічної політики.

94. Роль та інструменти НБУ в регулюванні функціонування грошового ринку та грошової сфери в цілому. ЦБ бере безпосередню участь у формуванні пропозиції грошей, причому як у формуванні її готівкового компоненту, так і безготівкового (депозитного). Він забезпечує емісію готівки для того, щоб забезпечити нею комерційні банки в обмін на їх резерви, розміщені в центральному банку.

Комерційні банки постачають готівку своїм клієнтам (вкладникам) в обмін на їх депозити в банках, залишаючи у своїх касах незначну готівку як резерв. Готівка, що емітована центральним банком, випущено в обіг комерційними банками і циркулює в поза банківській сфері, є важливим компонентом пропозиції грошей.

Другим, важливим компонентом пропозиції грошей є гроші суб’єктів економіки, розміщені в комерційних банках на депозитних рахунках. У формуванні цих грошей центральний банк теж відіграє значну роль. Він забезпечує банківську систему додатковими резервами, надаючи комерційним банкам позички та купуючи у них цінні папери на відкритому ринку.

ЦБ має, як правило, монопольне право здійснювати емісію готівки. Проте маса готівки, необхідна для обігу, визначається головним чином поведінкою суб’єктів економіки, котрі вирішують в якій пропорції вони триматимуть гроші готівкою та на депозитних рахунках у банках. Основні чинники, які впливають на це рішення:

- Довіра до банківської системи, тобто рівень ризику, пов’язаний із розміщенням коштів у банках;

- Сподіваний дохід від розміщення коштів у банках, який визначається рівнем депозитної процентної ставки комерційних банків;

- Масштаб тіньової економіки, підґрунтям якого є спроба уникнути контролю за законністю бізнесу, а також спроба уникнути від сплати податків;

- Рівень доходів суб’єктів економіки. Готівка широко використовується людьми з низькими достатками. Зростання доходів веде до зменшення готівкової суми та збільшення депозитних рахунків у банках.

ЦБ регулюючи пропозицію грошей впливає на ціну грошей, тобто на рівень процентних ставок. Між пропозицією грошей та рівнем процентних ставок існує складний двозначний зв’язок. Так, у короткостроковій перспективі, коли пропозиція грошей зростає, рівень процентних ставок знижується, але з перебігом часу ситуація змінюється.

- збільшення пропозиції грошей може мати стимулюючий вплив на економіку і забезпечити зростання національного доходу. В умовах зростання доходу суб’єкти економіки підвищують свій попит на гроші для нагромадження вартості і для фінансування інвестицій. Зростання попиту на гроші викликає підвищення рівня процентних ставок;

- збільшення пропозиції грошей може викликати зростання загального рівня цін в економіці і розгортання інфляційних процесів

Таким чином початкове зростання пропозиції грошей знижує рівень процентних ставок, але з впином часу інші фактори починуть діяти у протилежному напрямі, що стимулює підвищення процентних ставок.

Центральний банк відіграє провідну рольна грошовому ринку. Він впливає на стан економіки через регулювання пропозиції грошей і через здатність впливати на рівень процентних ставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]