Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

46. Методи прямого та опосередкованого впливу при здійсненні регулювання грошової сфери.

Регул-ння г-во обігу – сукупність заходів, які проводяться в галузі грош-го обігу з метою забезпечення його сталості, стримування інфляції, гнучкого забезпечення грошима потреб сфери обігу; є складовою частиною гр-во-кред-ної пол-ки держави.

Визначальна роль у здійсненні всього комплексу заходів держави у сфері грошового. обігу та кредитних відносин належать її ЦБ.

Інструменти прямого та опосередкованого впливу на основні параметри грошового обігу

прямі: механізм готівкової емісії; встановлення межі кредиту ЦБ, що надається урядові та банк. установам; пряме регулювання позикових операцій банків, визначення маржі, межі на вартість кредитних ресурсів, що виділяється згідно з пріоритетами макроек-ної пол-ки для фінансування окремих галузей ек-ки, обмеження споживчого кредиту.

опосередковані: здійснення операцій на відкритому ринку4 регулювання норм банківських резервів; регулювання облікової ставки відсотка на позики, що надається ЦБ.

47. Грошово-кредитна пол-ка (гкп) цб: її суть, типи, стратегічні цілі, проміжні та тактичні завдання та інструменти грошово-кредитного регулювання.

ГКП – це сук-ть заходів у сфері грошового обігу і кред-х відносин, які проводить держава. Розробка та реалізація ГКП – це ключова ф-ція ЦБ. Цільовою функцією ГКП є забезпечення внутр. стаб-ті грошей.

Типи ГКП:

1. Пол-ка грошово-кредитної рестрикції (пол-ка „дорогих грошей”) – весь інструментарій ГКП підпорядковується згідно з динамікою ек-ного циклу стиснення обсягів грошової та кредитної емісії.

2. Пол-ка грошово-кредитної експансії (пол-ка ”дешевих грошей”) – забезпечення доступності для суб’єктів ек-ної діял-ті грошових і кредитних ресурсів.

Стратегічними цілями ГКП є: збалансування ек-го розвитку; забез-ння оптимальної зайнятості; стримування інфляції.

Проміжними цілями ГКП є: пожвавлення ринкової кон’юктури; стримування ринкової кон’юнктури. Покликані забез-ти досягнення стратегічних цілей

Тактичні цілі ГКП покликані забез-ти досягнення проміжних цілей. Ними є: зміна грошової маси; зміна процентної ставки.

Інструменти ГКП. Використовується ЦБ з метою грошово-кредитного регул-ння. Ними є: здійснення операцій на відкритому ринку, де реалізуються держ. цінні папери; регулювання резервної норми комерц. банків; зміна норми банк-го процента.

Операції на відкритому ринку зводяться до купівлі та продажу уповноваженими установами держави, її цінних паперів.

Облікова ставка процента формується на базі надання ЦБ-ми позик ком. банкам.

Обов’язкові резерви є частиною банк-х депозитів та інших пасивів, отриманих банком з інших джерел, яка згідно чинного зак-ва або із встановленими нормат. актами має зберігатися у формі касової готівки ком. банків та їх депозитів у ЦБ.

48. Фіскально-бюджетна пол-ка (фбп) та грошово-кредитна пол-ка (гкп) сис-ми регулювання ринкової ек-ки.

ФБП – сукупність заходів держави у сфері оподаткування та держ. витрат. Вона зводиться до ек-го регулювання через механізми оподаткування, інших вилучень до централізованих фондів фін-х ресурсів, фінансування витрат держави, пов’язаних з виконанням нею своїх сусп-х ф-цій. Заходи ФБП базуються на прямиз, безеквівалентних вилученнях фін-х коштів у ек-х суб’єктів, чи вливанню в них.

Основні ф-ції ФБП: 1. вплив на стан госп-кої кон’юнктури; 2. перерозподіл нац. доходу; 3. нагромадження необх-х ресурсів для фінансування соц-х програм.

Існують два типи ФБП:

1. Дискреційна ФБП – пол-ка, при якій уряд свідомо маніпулює податками та держ-ми видатками з метою зміни реального обсягу нац-го вир-ва та зайнятості, контролю за інфляцією, прискоренням ек-го зростання. Основні засоби ДФБП: – зміна програм сусп-х робіт та ін-х програм, пов’язаних з витратами; – зміна програм „трансфертного типу” (перерозподільна); циклічні зміни рівня податкових ставок.

2. Недискреційна ФБП – це пасивна пол-ка, пов’язана з автоматичною зміною в рівнях держ. витрат і податків.

ГКП зводиться до ек-го регул-ння через механізми зміни пропозиції (маси) грошей та їх ціни (%) на грошовому ринку. Збільшення проп. грошей за інших рівних умов, зумовлює зниження % та зростання інвестицій, а також зростання платоспроможного попиту на ринках.

У сфері держ. рег-ння ринкової ек-ки є необ-ть застосування цілісної, внутрішньо збалансованої сис-ми заходів ФБП та ГКП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]