Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

131. Характеристика мвф , Світового банку, мфр, єбрр, їх функції.

Головна мета міжнародних та регіональних валютно-кредитних установ – сприяти розвитку зовнішньої торгівлі й міжнародного регіон. вал.-фін. співробітництва, підтримувати рівновагу платіжних балансів країн, що входять до них, регулювати курси їх валют, надавати кредити цим країнам і гарантувати приватні позики за кордоном.

МВФ – міжнародна наднаціональна валютно-кредитна організація, що має статус спеціалізованої представницької установи ООН. МВФ сприяє міжнародному валютному співробітництву та стабілізації валют, підвищенню ступеня їх конвертованості, підтримує рівновагу платіжних балансів країн-членів Фонду, надає короткострокові кредити країнам-членам Фонду для покриття тимчасового дефіциту їхніх платіжних балансів, на ліквідацію валютних обмежень, організовує консультативну допомогу з фінансових та валютних питань.

Світовий банк являє собою групу споріднених організацій, тому досить часто говорять про групу Світового банку(Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку тощо). Офіційні цілі членів Групи Світового банку – зменшення бідності і підвищення життєвих стандартів країн-членів шляхом сприяння економічному розвитку останніх і залучення ресурсів з розвинутих країн до країн, що розвиваються. Основна різниця між Світовим банком та МВФ полягає в тому, що МВФ більше концентрує свою увагу на питаннях короткострокової фінансової стабільності в країнах, тоді як Світовий банк зосереджується переважно на середньо – та довгострокових(за терміном реалізації) проектах структурних та галузевих перетворень в економіках країни.

ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку) – є регіональним міжнародним банком, що було створено з метою сприяння переходу до відкритої економіки, зорієнтованої на ринок, та розвитку приватної підприємницької діяльності у країнах Центральної та Східної Європи та країнах колишніх республік СРСР. відповідно до Угоди про створення ЄБРР він діє тільки в тих країнах, які дотримуються принципів багатопартійної демократії, плюралізм і ринкової економіки та запроваджують їх у життя. Функціями ЄБРР є: 1) сприяння переходу до ринкової економіки та оцінка впливу своїх проектів на процес переходу країн на ринкові умови господарювання; 2) підтримка приватної підприємницької ініціативи; 3) заохочення спільного фінансування проектів та залучення прямих іноземних інвестицій у приватний та державний сектор; 4)мобілізація внутрішнього та зовнішнього капіталу; 5)допомога в діяльності інших інституцій.

134. Кредитування України з боку міжнародних фін-во-кредитних організацій.

Україна як держава поки що фактично не має реального доступу на міжнародно-фінансові ринки. Зовнішнє фінансування вона може отримати переважно з офіційних джерел, головним з яких є МВФ. І навіть можливе однобічне фінансування з боку таких країн, як США, Японія, як правило, пов'язано з домовленостями з Фондом. політика фонду, яка проводиться в У. і пов’язано з грошовою підтримкою , спрямовано на стабілізацію соціально-економічної ситуації в У. Відносини МВФ з У. будуються відповідно до трьох типів програм. Програму 1-го типу створено спеціально для країн колишнього СРСР та країн Східної Європи. Вона є своєрідною підготовчою програмою, відносно простою у своїх вимогах – програма системної трансформації економіки, реалізація якої дає змогу країні і Фонду співпрацювати. В 94р. У. отримала перший транш кредиту МВФ.

Наступний крок – це досить стандартна програма яка носить назву "Стенд-бай" це програма короткострокового фінансування, яка спрямована на здійснення першочергових заходів, необхідних для досягнення макроекономічної стабілізації. З 94 по 96рр. У. отримала перший "стенд-бай" та 6 траншів другого "стенд-баю".

Третій крок: країна можу укласти з МВФ угоду про програму розширеного фінансування. В 98р. з МВФ узгоджено у виділені У. позички(в межах цієї програми) на підтримку широкомасштабної макроекономічної та структурної стабілізації на період 98-01рр.

Розпорядником фінансових ресурсів, наданих МВФ, є НБУ. Отримання цих ресурсів обумовлено виконанням українською стороною погоджених з МВФ критеріїв ефективності, таких як рівень чистих міжн. резервів НБУ, монетарні показники, дефіцит консолідованого бюджету тощо. Фін. ресурси МВФ надаються У. на досить пільгових умовах. Кредити, що залучаються від МВФ, використовуються для підтримки курсу нац. валюти та для фінансування платіжного балансу У. і покликані пом’якшити економічні труднощі у процесі проведення ек. реформ, які дають змогу забезпечити у перспективі ек. зростання в країні. Значною мірою завдяки з співробітництвом з МВФ наша країни спромоглася залучити значні кредитні ресурси Світового банку. Фінансові умови, на яких Світовий банк надає позики У., є вигіднішими ніж більшість інших зовнішніх джерел запозичення, доступних для У. в даний час.

ЄБРР в У. має дипломатичний статус і статус привілейованого кредитора, тобто його кредити виключаються із суми державного боргу при його реструктуризації. У. не є учасником БМР, але НБУ розглядає можливості до організації співробітництва з БМР, адже Банк Міжнародних розрахунків є великою свіовою організацією яка сприяє міжнар. вал.-кред. співробітництву, є банком центральних банків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]