Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

24. Балансування потоку національного доходу й потоку національного продукту через внутрішній та зовнішній грошові ринки.

Збалансування грошового обороту, а отже його нормальне функціонування , забезпечується вирівнювання двох ключових потоків – національного доходу та реалізації національного продуту. Між цими податками існує внутрішній зв’язок, зумовлений єдністю процесу суспільного відтворення, що створює об’єктивну основу для їх вирівнювання. Ця обставина викликає формування в процесі розподілу і використання національного доходу двох видів грошових потоків, які відносно національного доходу можна назвати потоками відпливу(втрат) і потоками (ін'єкції).

До потоків відпливу належать: чисті податки, заощадження сімейних господарств та оплата імпорту. До потоків припливу відносять: інвестиційні витрати фірм, державні закупівлі урядових структур, надходження за експортом. В обсязі потоків відпливу зменшується використання сімейними господарствами національного доходу на внутрішньому ринку продуктів, що зважує можливості реалізації виробленого національного доходу на внутрішньому ринку продуктів, що зважує можливості реалізації виробленого національного продукту. В обсязі потоків припливу збільшується надходження грошей на внутрішній ринок, вони начебто повертаються в основне русло свого руху, що розширює можливості реалізації національного продукту. Якщо обсяги потоків відпливу і припливу грошей будуть урівноважуватися, то потоки національного доходу і реалізації національного продукту збалансуються.

Проте урівноваження потоків відпливу і припливу грошей автоматично не забезпечується. Вона може бути досягнута тільки через механізм грошового ринку. Цей механізм виконує дві важливі для урівноваження вказаних потоків функції: 1) трансформує заощадження сімейних господарств у нові види платоспроможного попиту(фірм та урядових структур); 2) коливання ринкової кон’юнктури(попиту і пропозиції грошей) зумовлюють відплив зайвих грошей на світовий ринок або приплив їх зі світового ринку у випадку дефіциту пропозиції грошей. Завдяки цим двом функціям грошовий ринок забезпечує збалансування національного доходу і національного продукту як необхідну передумову його успішної реалізації.

25. Структура грошового обороту. Особливості функціонування готівкового та безготівкового секторів обороту, секторів грошового обігу, фінансового та кредитного секторів.

Відмінності у характері економічних відносин між суб’єктами грошового обороту дають підстави структурувати його на 3 сектори: грошового обігу, фінансовий, кредитний. Сектор грошового обігу характеризується еквівалентним, але безповоротним(одностороннім) рухом грошей від споживача до виробника. При цьому гроші у своєму русі постійно віддаляються від вихідного пункту.

Фінансовий сектор охоплює фінансові відносини, які зумовлюють безповоротній та еквівалентний характер створення і використання грошових коштів.

Кредитним економічним грошовим відносинам відповідає кредитний сектор. в якому перерозподіл грошей між господарськими суб’єктами здійснюється на нееквівалентній, але поворотній платній основі.

В залежності від форми грошей, в якій відбувається грошовий оборот, він поділяється на безготівковий та готівковий.

Готівковий здійснюється через оплату придбаного та боргового зобов’язань законними платіжними засобами – банківськими білетами та розмінною монетою; обслуговонетою; обслуговносини пов’язані з сферою особистого споживання.

Безготівковий здійснюється через оплату придбаного та погашення боргів шліхом перерахування грошових сум на рахунки, відкриті учасниками грошового обороту в банках, без використання грошей в готівковій формі; обслуговує в основному підприємств ата організації.

Безготівковий грошовий обіг має переваги порівняно з обігом готівки: економія грошових коштів; прискорення обороту грошей.

Рух грошей по рахунках створює можливість контролювати його. при визначенні законодавчо прав та обов'язків банків щодо здійснення такого контролю, держава може впливати на весь безготівковий грошовий оборот, а отже – на процес суспільного відтворення в цілому. У цьому головна перевага безготівкового обороту над готівковим. Тому з розвитком ринкових відносин в Україні буде розширюватись сфера безготівкового обороту і звужуватися готівка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]