Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

110. Стійкість банківської системи: поняття, необхідність, показники що її характеризують.

Банківська стабільність означає постійну здатність банку відповідати за своїми зобов’язаннями і забезпечувати прибутковість на рівні, достатньому для нормального функціонування у конкурентному середовищі. На створення необхідних умов для стабільної діяльності банків спрямована сис. ек. нормативів рег-ня банків. діяльності, яка впроваджена НБУ і є обов’язковою для всіх комерц. банків. найважливішими ек. нормативами стійкості банків є: нормативи капіталу, окрема мінімальний розмір стат. к-лу(регламентує рівень стат. фонду новостворюваних банків, який не може бути меншим суми, еквівалентної 1 млн.євро за курсом НБУ на момент реєстрації банку), норматив платоспроможності(визначається співвідношенням між к-лом і активами банку, підсумовуваними з урахуванням їхніх ризиків) ,норматив достатності к-лу(визнач-ся відношенням к-лу до заг. активів банку, зменшених на створені відповідні резерви), норматив ліквідності (норматив миттєвої заг. ліквідності – відношення суми коштів на коррахунку та в касі до поточних зобов’язань банку, норматив заг. ліквідності – відношення заг.активів до заг. зобов’язань банку). Найпоширенішими показниками прибутковості банку є прибутковість банківських активів(хар-зує співвідношення чистого прибутку банку й активів, показує скільки чистого прибутку дає 1 активів банку), прибутковість акціонерного к-лу(хар-зує відношення чистого прибутку до акціонер. к-лу), процентна маржа(показує, на скільки успішно банк виконує функ-ю посередники між вкладниками та позич., і на скільки гомтра конкуренція на грош. р-ку, учасником якого є установа банку; розрах. за формулою: СПРЕД=(процентні доходи/дохідні активи)-(процентні витрати/платні пасиви). Прибутковість відіграє важливу роль у діяльності банку, оск. досягнення задовільного рівня прибутку дає змогу поповнювати к-л, формує основу життєдіяльності та зростання банку, а також забезпечує прийнятний рівень дивідендних виплат акціонерам.

111. Нагляд та контроль за діяльністю кб

Необхідність контролю за діяльністю КБ обумовлена тим, що в умовах ринку йде жорстока боротьба між банками, а це змушує їх дедалі підвищувати ризикованість своїх операцій, щоб задовольнити потреби і вимоги клієнта та отримати прибуток.

Підвищення ризикованості банківських операцій робить діяльність банків дедалі не безпечнішою і може призвести до загрози банкрутства.

Банкрутство банку небезпечне не тільки для його акціонерів, вкладників, кредиторів, а й для суспільства в цілому, оскільки підриває довіру клієнтів до всієї банківської системи, а значить — і до фінансового ринку загалом. Ось чому необхідний всебічний контроль за банківською діяльністю.

Контроль за банківською діяльністю — це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення регулярного спостереження і періодичних перевірок фінансово-господарської діяльності, організації роботи банку та його підрозділів.

Головними цілями банківського контролю є : захист акціонерів і вкладників кожного конкретного банку від некомпетентного управління та підтримка стабільності на фінансовому ринку шляхом попередження “системного ризику”.

Системний ризик полягає в тому, що банкрутство одного банку може призвести до банкрутств кількох банків, в результаті чого втрачається довіра до банківської системи в цілому. Для попередження банкрутства утворюється система контролю за діяльністю КБ, під якою розуміють основні принципи, форми і методи контролю, а також установи, що здійснюють цей контроль.

Зовнішній контроль: державний контроль (ЦБУ, державна податкова адміністрація, правоохоронні органи), зовнішній аудит (незалежні аудиторські форми).

Внутрішній — внутрішній банківський аудит (ревізійні відділи банку, ревізійні комісії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]