Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

97. Умови створення та ліцензування діяльності кб.

КБ різних видів і форм власності створюють у вигляді акціонерних товариств абр товариств з обмеженою відповідальністю відповідно до Законів України “Про господарські товариства”, “Про баки та банківську діяльність”, “Про цінні папери та фондову біржу”, “Про підприємство”, інших законодавчих актів України. Банк вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з моменту його реєстрації в національному банку України. Його засновниками можуть бути вітчизняні та іноземні юридичні та фізичні особи за винятком Рад народних депутатів та інших виконавчих органів влади.

Статутний фонд новоствореного комерційного банку формується тільки за рахунок власних коштів замовників у грошовій формі, що виключає можливість використовувати розподільний механізм для залучення бюджетних і кредитних ресурсів у банківську власність. Розмір статутного фонду визначається засновниками банку, але не може бути меншим за нормативні вимоги НБУ. Для реєстрації орган управління комерційного банку подає до регіонального управління (РУ) НБУ пакет необхідних документів. Але до цього необхідно зібрати певну суму грошей і акумулювати їх на тимчасовому рахунку в НБУ. Ця сума випливає з установчого договору. РУ НБУ розглядає пакет реєстраційних документів про створення комерційного банку і з відповідними висновками віддає його в центральний апарат НБУ, де вони розглядаються відповідними структурними підрозділами. Остаточне рішення приймає комісія з питань нагляду і регулювання діяльності банків, а банку з участю іноземного капіталу — Правління НБУ.

Організація комерційного банку, крім реєстрації передбачає ліцензування банківської діяльності. Воно полягає в наданні офіційного дозволу на здійснення певних банківських операцій. Цей дозвіл віддає НБУ. Ліцензування здійснюється з метою допущення на ринок банківських послуг України комерційних банків. При ліцензування враховується обсяг капіталу банку, його фінансовий стан, дотримання економічних альтернатив регулювання банківської діяльності, професійна придатність керівників, висновки належного аудиту, термін діяльності банку на фінансовому ринку.

98. Операції комерційних банків, їх проведення на комерційній та процентній основах.

Банківські операції — операції спрямовані на вирішенні завдань банків, тобто ті, що відображають банківську діяльність, і як правило пов’язані з рухом особливого товару — грошей.

У сучасній банківській практиці розрізняють чотири групи банківських операцій: пасивні, активні, банківські послуги, власні операції.

Пасивні операції — за допомогою яких утворюються банківські ресурси. До них належать: внески (до запитання, термінові, заощаджувальні); депозити (до запитання, термінові); придбані ресурси (міжбанківські послуги, емісія ц. п.).

Активні операції (операції з ц.п. та кредитні операції) це операції які проводять банки з метою прибуткового використання і розміщення залучених у ході пасивних операцій коштів.

Банківські послуги — це певні дії банку, які є супутніми при здійсненні тієї чи іншої банківської операції, спрямовані на задоволення потреб клієнта з метою збільшення доходу від банківської діяльності. БП здійснюються банком за дорученням клієнта, за його рахунок і як правило від його імені, тобто банк виступає агентом свого клієнта (звідси назва цих послуг — агентські). Часто ці послуги називають також комісійними, бо за їх виконання банк отримає комісійну винагороду, розмір якої визначається угодою між банком і клієнтом.

Існує кілька кваліфікацій банківських послуг. Найбільш типовим є розподіл банківських послуг на традиційні та нетрадиційні. Традиційні послуги (розрахунково-касові, кредитні, валютні, депозитні операції банків, тощо) банків є супутніми для традиційних банківських операцій.

До нетрадиційних банківських послуг належать послуги, які раніше не були характерними для банків і з’явилися в практиці їх роботи відносно недавно: гарантійні, посередницькі (брокерські), трастові (довірчі), консультаційні тощо.

В умовах ринкової економіки нетрадиційні послуги відіграють дедалі помітнішу роль у діяльності банків. Інші операції комерційних банків: операції з векселями; факторингові; лізингові; консорціуми; фондові; валютні; фінансування капітальних вкладень, міжбанківські; розрахунково-касові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]