Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

44. Необхідність створення грошової сис-ми України, етапи становлення та розвитку.

Нац-на ГС це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні, в тому числі і порядок емісії нац-х грошових знаків. НГС складається історично, її зміст і структурні елементи відображають досягнутий соц-но-ек-ний рівень розвитку країни. Вона регулюється з-ми держави та ін. юридичними актами. Сучасна НГС України - це ГС ринкового типу. Розпад СРСР у кінці 91 р. зумовив необхідність виходу України з радянської (російської) рубльової зони, запровадження власної грошової одиниці та створення на цій основі власної нац-ної грошової сис-ми, як невід’ємної складової нац-ної ек-ки.

1етап. По становленню Україні як незалежної дер-ви постала необх-ть створення нової ГС. З-н Укр. „Про банки і банківську діял-ть” 91 р. надав монопольне право НБУ здійснювати емісію грошей, проводити єдину грошово-кредитну пол-ку. 92 р. – паралельне використання двох валют – рублі та купоно-карбованці.

2 етап. а) Розбудова власного емісійного механізму через створення банкнотно-монетного двору НБУ, що має повний цикл вир-ва паперових грошей та монет; розроблення дизайну, установлення номіналу, платіжних ознак, забез-ння сис-ми захисту грошових знаків та монет; розроблення правил випуску з обігу, зберігання інкасації, вилучення з обігу готівки, ведення касових операцій тощо. б) Формування механізму регулювання НБУ пропозиції гр., завдання якого є: відпрацювання мех-му регулювання банківськими резервами; запровадження механізму рефінансування комерційних банків; розв-к операцій на відкритому ринку; в) Розроблення методики та методології гр-во-кредитної пол-ки НБУ, накопичення досвідом практичного застосування інструментів гр-во-кред-ної пол-ки, розмежування сфер застосування фіскально-бюджетної та гр-во-кред-ної пол-ки; г) Розбудова нац-х платіжних сис-м, що охоплює створення сис-ми електронних платежів на міжбанківському рівні, розроблення методичних та інструктивних *.doc, щодо огранізації безготівкових розр-ків на міжгосподарському рівні; г) Формування мех-му вал-го рег-ння: розвиток інфрастр-ри, регламентація, контроль тощо, ґ) Розроблення та випробування на практиці спец. заходів з подолання гіперінфляції.

3 етап. Відбувається подальше вдосконалення механізмів та інструментів ГС, що були розроблені на попередньому етапі. Прийняття ВРУ з-ну „про НБУ”, з чітким описом ф-цій НБУ, прав та обов’язків.

45. Характеристика елементів грошово системи (гс) України

НГС як правило включає основні структурні елементи:

1. Найменування грошової одиниці та її частин. Грошова одиниця встановлюється законом країни з урахуванням соц.-ек-х та історичних закономірностей її розвитку. У Конституції зазначено що ГО є гривня, забезпечення стабільності якої є основною функцією НБУ. Розмінною монетою ГО є копійка.

2. Види державних грошових знаків які мають законну платіжну силу. Визначаються відповідними юр. актами. В грошовому обороті України використовуються банк. білети (банкноти - гривня) і розмінна монета. Розм. монета карбується зі сплавів звичайних металів – мідь, нікель, алюміній. Така монета називається білонною.

3. Масштаб цін - це засіб вираження вартості (ціни) товарів у грошових одиницях. МЦ встановлюється і змінюються в законодавчому порядку. Державі не вигідний масштаб цін при якому вартість товарів визначається у великих сумах грошей – тисячі, мільйони... тому проводиться деномінація грошей – зміна номін. вартості грошових знаків з метою стабілізації нац. валюти чи спрощення розрахунків.

4. Валютний курс – це спів. між нац. грошовими одиницями різних країн, що виявляється під час їх обміну.

5. Порядок готівкового та безготівкового обігу їх регламентацію. – НБУ повинен строго контролювати грошовий обіг, сприяти забезпеченню стабільності нац. грошової одиниці, вдосконалювати правила здійснення безготівкових платежів, способів і порядку платежів, форм розрахунків тощо.

6. Інститут, що здійснює грошово-кредитне та валютне регулювання. Ним є НБУ – незалежний фін-во-ек-ний орган, не підпорядкований ні президенту ні КМУ, ні ВРУ. НБУ проводить незалежну грошову(монетарну) політику. Рішення правління НБУ не потребують окремого затвердження в органах держ. влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]