Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

6. Ідеальні форми грошей та їх кредитна природа. Різновиди сучасних грошей, їх особливості.

Епоха паперових грошей - епоха грошей, що розвиваються на кредитних засадах. Це епоха і банківських грошей, що функціонують значною мірою на безготівкових засадах, грошей, які поступово трансформуються в електронні системи і знаки.

Готівка - представлена у вигляді грошових знаків (банкнот, купюр, монет) і використовується як засіб обігу та платежу. Сучасні готівкові гроші мають відносну вартість. Відносна вартість грошей пов'язана з характеристикою їх економічної корисності.

Безготівкові гроші - це гроші, рух яких здійснюється шляхом перерахунків у кредитних установах з урахуванням взаємних вимог.

Кредитні гроші - це узагальнена (збірна) назва різних видів грошей, що виникають як заміщення майнових боргових зобов'язань приватних осіб і держави. Кредитні гроші виникли внаслідок розвитку кредитних відносин.

Кредитні гроші поділяються: Вексель, Банкнота, Чек.

Електронні гроші - умовна назва фінансових коштів, які використовує їх власник на основі електронної системи банківських послуг.

Електронні гроші: Кредитні картки, Дебетові картки, Картки для банкоматів.

Кредитні картки - виникли на основі електронних грошей. Сприяють скороченню платежів готівкою, обслуго­вують роздрібну торгівлю та сферу послуг, служать засобом розрахунків, є інструментом кредиту. Дебетові картки - платіжні інструменти, які випускаються фінансовими установами, і надають клієнту можливість проводити трансакції за власним банківським рахунком, користуватися іншими послугами. Картки для банкоматів. Банкомати встановлюються у фінансових установах, супермаркетах, магазинах, аеропортах, гаражах й офісах. Банкомати багатофункціональні - видача готівки і депозитів, перекази за рахунками, авансування готівки, прямий доступ до рахунків за кредитними картками, оплата рахунків, запити про фінансове становище і про стан балансу.

7. Специфічний характер вартості грошей. Купівельна спроможність, як вираз вартості грошей за різних їх форм. Вплив зміни вартості грошей на економічні процеси.

Гроші – це товар, що має власну внутрішню вартість на етапі зародження та становлення ринкових відносин. Завдяки цьому гроші можуть:

- виконувати у світі товарів роль загального вартісного еквівалента;

- будучи у формі паперових грошей, розмінних на золото, розглядатися як знаки вартості монетарного характеру;

- розмінні паперові гроші, які не мають власної внутрішньої вартості, представляти в обіг вартість офіційно визначеної на основі зафіксованого державою масштабу цін вагової частки золота.

Сучасні готівкові гроші (банкноти або чекові депозити) мають відносну вартість. Завдяки цьому:

- гроші функціонують в обігу законний платіжний засіб тому, що вони є грішми, декларованими державою;

- їх вартість формується під впливом ринкових сил, стихійно.

Сучасна монетарна теорія виходить з того, що відносна вартість грошей пов’язана з характеристикою їх економічної корисності.

Корисність грошей визначається опосередковано через корисність інших товарів та економічних послуг, які можна отримати на ці гроші. Корисність грошей пов’язана з рідкістю, тобто постійним попитом на них.

Відносна вартість грошей не є константою – вона змінюється в часовому просторі.

Вартість грошей – визначається їх купівельною спроможністю, а ціною тієї чи іншої грошової одиниці є її валютний курс.

Відносна вартість грошей у функції засобу обігу визначається опосередковано як їхня купівельна спроможність. Їх цінність порівнюється із вартістю товарів і послуг, які можна на них купити.

Динаміка вартості грошей визначається динамікою цін. Ці величини знаходяться в обернено пропорційній залежності.

Підвищення вартості грошей = підвищення купівельної спроможності = зниження загального рівня цін.

Вартість грошей може визначатися одним із показників:

- на основі індексу роздрібних цін;

- на основі індексу оптових цін;

- через дефлятор ВНП (тобто порівняння номінальної та реальної величини ВВП).

Маса товарів, які можна купити за одиницю грошей, визначається рівнем їх цін: чим ціни вище, тим менше товарів можна купити на грошову одиницю, і навпаки. Отже, між вартістю (купівельною спроможністю) кредитних грошей та рівнем цін на товари існує обернена залежність. Тому зміну вартості грошей за певний період можна визначити за формулою: Ів.г=1/іс, де Ів.г. – зміна вартості грошей; Іс – індекс середнього рівня цін за певний період.

Зміна вартості грошей (Ів.г) – надзвичайно важливий економічний показник, що відчутно впливає на всі сфери життя суспільства. Рівень вартості грошей, як і ті економічні процеси, що його визначають, не може залишатися незмінним. Зниження вартості грошей називається інфляцією, а збільшенню – дефляцією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]