Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

49. Монетизація бюджетного дефіциту (мбд) та ввп в Україні.

Проблема МБД полягає у пошуку грошових коштів, достатніх для покриття перевищення бюджетних витрат над бюджетними заходами. Мобілізувати необхідні для монетизації бюджетного деф-ту кошти можна:

1. збільшити оподаткування ек-х суб’єктів через підвищення податкових ставок, введення нових податків, скасування пільг за старими податками, тощо.

2. Дозволити уряду випустити власні боргові зобов’язання в розмірі, достатньому для покриття бюдж-го деф-ту, і надати їм статус законного платіжного засобу.

3. Дозволити уряду випустити власні цінні папери і реалізувати їх на внутрішньому чи зовнішньому ринках.

4. Дозволити ЦБ прокредитувати уряд у розмірі бюдж-го деф-ту, купивши на відп-ну суму урядові зобов’язання на первинному ринку.

Найдоцільнішим є 3 вар-т – шляхом реалізації держ. цін-х паперів на вторинному ринку, оскільки він не змінює грошової маси і не ускладнює завдань, визначених у монетарній пол-ці.

Проблема монетизації ВВП полягає в доведенні маси грошей в обороті до рівня, достатнього для успішної реалізації всього обсягу вироблених товарів і послуг, погашення боргових зобов’язань. Суто з теоретичного погляду вирішення цієї проблеми забезпечується урівноваженням попиту і пропоз. грошей на гр. ринку, незалежно від фактичного обсягу гр. маси.

Показник фактичного стану монетизації ВВП: Км=М/ВВП, де М – маса грошей за агрегатом М3.

50. Інфляція (і): суть, форми вияву, види, причини та наслідки.

І – процес знецінення грошей, котрий проявляється як постійне підвищення загального рівня цін у рез-ті перевантаження сфери обігу грошовою масою, незабезпеченою мат-ми цінностями.

Форми вияву І: 1. знецінення грошових знаків відносно вартості звичайних товарів; 2. поглиблення розриву між рівнями цін на внутрішньому ринку країни та на ринках ін-х країн і світовому ринку в цілому. 3. знецінення нац-х грошей щодо ін-ної валюти; 4. зниження вал-го курсу нац-х гр,

Причини І: 1. зовнішні (ріст цін на світових ринках, скорочення надходжень від зовн-ньої торгівлі, від’ємне сальдо зовнішньо-торгівельного балансу); 2. внутрішні (деформація ек-ки, монополія держави на грошову емісію, монопольне положення великих виробників і їх диктат цін на ринку).

Причиною І може бути перевищення попиту над пропозицією і навпаки. Рез-том перевищ-ня попиту над проп. є І попиту – І, яка викликана підвищ-ням цін сук-го поп-ту. Відставання проп. від попиту викликає І витрат (пропозиції) – І, яка викликана підвищ. цін під впливом росту витрат вир-ва.

Типи І: 1. Помірна І – хар-ться повільним зростанням цін (до 10% на рік); 2. Галопуюча І – від 10 до 200% на рік; 3. Гіперінфляція – до 1000% на рік і більше.

Виділяють І в залежності:

- від росту цін збалансовану (визначається пропорційною зміною цін на різні товари) і незбалансовану (визначає зміну цін різних товарів по відношенню один до одного в різних пропорціях).

- від ступеня передбачення: очікувана (прогнозний ріст цін) і неочікувана.

- від розповсюдж-ння інфл. процесів.

Наслідки І: зниження життєвого рівня населення (зниження реальної вартості особистих заощаджень, скорочення поточних реальних доходів); ефект інфл-го оподаткування (зниження реал-ної вартості накопичених грошей); падіння вир-ва; некерована І порушує управління ек-кою вцілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]