Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

117. Суть, види та основи функціонування валютного ринку, його об'єкти та суб'єкти.

Валютні ринки - це офіційні центри, де відбувається купівля продаж іноземних валют на основі попиту та пропо­зиції. Призначення валютного ринку - забезпечення реаль­ної свободи вибору і дій власника валюти.

Існують наступні валютні ринки: Міжнародні (Лондон, Франкфурт- на-Майні, Токіо та ін.); регіональні; національні.

Суб’єкти валютного ринку (продавці, покупці, посередники): ЦБ, державні установи; банки і СКФІ (небанківські установи); юридичні особи зайняті у зовнішньоекономічній діяльності.

Об’єкти валютного ринку: грошові рахунки іноземних держаав; платіжні документи, валютні чеки; фондові цінності в інозесній валюті – акції та облігації.

Функції валютних ринків:

- забезпечення своєчасності здійснення міжнародних розрахунків, страхування валютних ризиків;

- диверсифікація валютних резервів банків, підприємств, держав, регулювання валютних ресурсів;

- отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку у вигляді різниці курсів валют;

- регулювання економіки.

Валютна біржа - це офіційно оформлений ринок, на якому відбувається торгівля на підставі попиту і пропозиції.

Операції валютної біржі: укладання двосторонніх угод між членами біржі на купівлю-продаж іноземної ваюти; організація розрахунків у іноземній та національній валютах за біржовими угодами; організація операцій ЦБ щодо підтримки курсу національної валюти; вираження ринкового курсу іноземної валюти до національної.

Членами валютної біржі можуть бути лише банки, яким видана ліцензія на проведення валютних операцій, або фі­нансові установи, яким надане законодавством право на про­ведення валютних операцій.

Валютна позиція банку - зміна співвідношення вимог і зобов'язань банку в іноземній валюті.

118. Види валютних операцій.

Валютні операції - це операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності.

Види валютних операцій:

– “Спот” – валютні угоди на кроткотерміновому, до 48 годин, доставку валюти і з негайною оплатою (Мета – термінове одержання валюти для розрахунків, уникнення втрат від зміни валютних курсів).

– “Форвард” – термінові угоди, розрахунки за якими здійснюються більше 2-х днів після їх укладання контракту (Мета – страхування платежів у зовнішній торгівлі, капіталовкладення за кордон, страхування валютного ризику - хеджування).

– “Своп” – одночасна купівля і продаж валюти на однакові суми в розрахунках на різні дати.

119. Роль банків на валютному ринку.

Банк - фін. посередник, який виконує комплекс базових операцій, які в сукупності представляють закінчений процес посередництва. Будучи самост. суб’єктами грош. ринку, банки викон. певні екон. ф-ції, в яких конкретизується їх сутність та призначення. Ф-ції банків: 1) трансформаційна; 2) емісійна. 1) зумовлена посередницькою місією банків взагалі і їх особливим місцем серед фін. посередників зокрема. Вона поляг. в зміні таких якісних хар-тик грош. потоків, що проходять через банки, як р-нь ризикованості, строковість, обсяги та просторове спрямування. Тому напрями цієї ф-ції: трансформ. ризиків (банки, вживаючи відпов. заходи - створ. рез., диверсиф. акт. опер., страхув. депозитів тощо, можуть завести ризики для своїх вкладників і акціонерів до мінімуму); трансформ. строків (мобілізуючи значні обсяги короткостр. коштів і пост. поповн. їх, банки одерж. можл. деяку їх частину спрямув. в довгостр. позички та ін. довгостр. активи); трансформ. обсягів капіталів (мобілізуючи великі обсяги дрібних вкладів, банки можуть акумулюв. вел. маси капіт. для реаліз. масшт. проектів); просторова трансформ. (банки можуть акумулюв. рес. з багатьох регіонів і країн і спрямов. їх на фінансув. 1 об’єкту, регіону).2) поляг. в тому, що тільки вони можуть створ. дод. платіжн. засоби і спрямов. їх в оборот або ж вилуч. їх з обороту. З ф-ціями банків безпосер. пов’яз. їх роль в економіці. У трансформац. ф-ції банки вплив. на прискор. обороту капіталу в процесі відтвор., сприяють розшир. обсягів і підвищ. ефект. сусп. виробн. В емісійн. ф-ції банки сприяють забезп. потреб обороту в платіж. засобах, зміцн. договірн. і платіжн. дисципл. в госп., удоск. та зміцн. гр. обороту. За кожн. з напр. прояву ролі банків стоїть їх копітка робота щодо забезп. кожн. господарююч. суб’єкту сприятл. умов для функціонув.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]