Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

95. Визначення комерційного банку, принципи функціонування.

КБ — кредитні установи, що здійснюють універсальні банківські операції для підприємств, і населення головним чином за рахунок грошових коштів залучених у вигляді внесків і депозитів. Комерційні банки здійснюють на договірних умовах кредитне, розрахунково-касове та інше банківське обслуговування юридичних та фізичних осіб. Приймають і розміщують грошові вклади своїх клієнтів, ведуть рахунки банків-кореспондентів, а також можуть виконувати всі, або декілька цих операцій:

- фінансування капітальних вкладень за дорученням власників, або розпорядників капіталу, що інвестується;

- випуск платіжних документів та інших цінних паперів (чеків, векселів, акцій, сертифікатів, облігацій тощо);

- купівля, продаж і зберігання державних цінних паперів, а також цінних паперів інших емітентів;

- видача доручень, гарантій та інших зобов’язань за третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

- касове виконання державного бюджету;

- купівля у підприємств і громадян та продаж їм іноземної валюти;

- купівля і продаж у держави і за кордоном цінних металів, природних дорогоцінних каменів;

- довірчі операції (залучення і розміщення коштів; управління цінними паперами) за дорученням клієнтів;

- довірчі операції (залучення і розміщення коштів) за дорученням клієнтів;

- надання консультативних та інших послуг, пов’язаних з банківською та іншою комерційною та господарською діяльністю.

Комерційним банкам в Україні забороняється займатися діяльністю у сферах матеріального виробництва і торгівлі матеріальними цінностями, а також діяльністю з усіх видів страхування. Їм забороняється використовувати свої союзи та інші об'єднання для досягнення згоди, спрямованої на монополізацію ринку банківських послуг.

96. Види комерційних банків, організаційна побудова.

Комерційні банки класифікуються за різними критеріями: формою власності, організаційною формою діяльності, розміром статутного капіталу, діапазоном операцій, що ними виконуються, за приналежністю до країни.

В залежності від форми власності КБ поділяються на державні (Ексімбанк, Ощадбанк), та приватні, кооперативні, змішані.

За організаційно-правовою формою діяльності банки поділяються на пайові та акціонерні товариства. За розміром статутного капіталу на малі, середні та крупні. В залежності від виконання операцій банки бувають універсальні та спеціалізовані. В залежності від території діяльності банки бувають міжнародні, республіканські регіональні. Міжнародні банки створюються з участю іноземного капіталу і можуть мати філіали в інших країнах. За приналежністю до країни: національні, іноземні спільні.

Організаційна структура комерційного банку включає функціональні служби та підрозділи, кожен з яких виконує певні операції та має свої права та обов’язки. Основним критерієм організаційної побудови банку є економічний зміст та обсяг операцій які він виконує. Департаменти, управління, відділи формуються відповідно до класифікації окремих банківських операцій або їхніх груп за функціональним призначенням. Тому їх кількість і конкретна назва у різних комерційних банків можуть бути неоднакові. Великі банки мають певну мережу філій і відділень і територіальні органи управління ними (дирекції). В Україні до таких банків належать: Промінвест-банк, АКБ, “Україна”, Ощадбанк, Укрсоцбанк та деякі інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]