Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPOR.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
857.6 Кб
Скачать

128. Як визначається паритет купівельної спроможності валют.

Купівельна спроможність валюти - це сума товарів і послуг, які можна придбати за певну грошову одиницю

Паритет купівельної спроможності (РРР) це співвідно­шення купівельної сили валют.

Методика визначення РРР:

- на основі порівняння рівня цін споживчого кошика;

- на основі співвідношення витрат вир-ва;

- на основі співвідношення еф-х вир-х витрат.

Pj – рівень за відповідний період;

А, В – країни, що порівнюються.

129. Роль мвф у функціонуванні сучасної валютної системи.

МВФ було створено з метою регулювання валютних відносин між країнами-членами. МВФ повинен відігравати подвійну роль: з одного боку стежити за виконання своїми членами визначених правил поведінки в галузі валютно-фінансових відносин, а з іншого – надавати ресурси для фінансування дефіцитів платіжних балансів тим країнам які цього потребують. При наданні кредитів МВФ ставить перед країнами-боржниками деякі політичні та економічні умови, які втілюються у програмах перебудови економіки. Цей порядок називається принципом обумовленості. як правило, вказані програми охоплюють заходи, що належать до сфери бюджетно-податкової, кредитно-грошової політики, цінового механізму зовнішньої торгівлі, міжнародних кредитних та валютно-розрахункових відносин. Вони пов’язані зі зменшенням державних витрат, підвищенням податків і ставки позичкового проценту, зміною валютного курсу та інше.

Фінансові ресурси МВФ спрямовується для надання допомогу країнам-членам які намагаються подолати проблеми платіжного балансу, а також для сприяння у пом’якшенні наслідків реалізації стабілізаційних програм. МВФ надає фінансування як зі своїх загальних ресурсів, так і в межах механізмів пільгового фінансування, управління якими здійснюється окремо. Держави-члени, які користуються загальними ресурсами ИВФ купують(позичають) валюту інших держав-членів або СДР в обмін на еквівалентну суму у своїй власній валюті. МВФ стягує плату за такі позики та вимагає щоб держави-члени в межах визначеного терміну викупили свою валюту у МВФ(погасили заборгованість), використовуючи для цього валюту інших держав-членів або СДР. Пільгове фінансування надається у вигляді кредитів під низькі проценти.

130. Для чого створений Європейський Центральний банк.

ЄБРР(Європейський банк реконструкції та розвитку) – є регіональним міжнародним банком, що було створено з метою сприяння переходу до відкритої економіки, зорієнтованої на ринок, та розвитку приватної підприємницької діяльності у країнах Центральної та Східної Європи та країнах колишніх республік СРСР. відповідно до Угоди про створення ЄБРР він діє тільки в тих країнах, які дотримуються принципів багатопартійної демократії, плюралізм і ринкової економіки та запроваджують їх у життя. Функціями ЄБРР є: 1) сприяння переходу до ринкової економіки та оцінка впливу своїх проектів на процес переходу країн на ринкові умови господарювання; 2) підтримка приватної підприємницької ініціативи; 3) заохочення спільного фінансування проектів та залучення прямих іноземних інвестицій у приватний та державний сектор; 4)мобілізація внутрішнього та зовнішнього капіталу; 5)допомога в діяльності інших інституцій. Фінансування ЄБРР залежить від конкретності проектів і надається як на зміцнення фін. інституцій або структурну реорганізацію великих компаній, так і у вигляді дрібних кредитів компаніям, що мають навіть кілька працівників. Залучаючи ресурси на міжнародних ринках, поряд з власними ресурсами, ЄБРР надає свої послуги за комерційними цінами дуже часто із партнерами. ЄБРР здійснює як пряме(фінансування безпосередньо Банком) так і опосередковане фінансування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]