Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2. Дослідіть реакцію споживача на зміну його доходу. Лінія " дохід - споживання". Поняття "повноцінних" та "неповноцінних "благ. Крива Енгеля.

Із зростанням доходу бюджетна лінія зсувається праворуч. Відповідно змінюється і рівновага споживача. Якщо з’єднати усі точки рівноваги, які відповідають різним величинам доходу, будемо мати лінію “дохід-споживання”. В американській літературі вона отримала назву крива життєвого рівня (рис.4.2.)

Y

Х

Рис. 4.2. Ліня “дохід – споживання”

Якщо крива “дохід-споживання” має додатний нахил, попит збільшується із зростанням доходу, а еластичність попиту за доходом є додатною величиною. В цьому випадку товари вважаються нормальними: споживачі прагнуть купувати більшу їх кількість у міру зростання доходів. У деяких випадках попит зменшується у міру зростання доходу, а еластичність попиту за доходом від’ємна. В такому випадку мова йде про неякісні (другорядні) товари.

Діяльність будь-якого економічного суб’єкта характеризується отриманням результату. В економіці результат - це створення нових благ. Благо - це цінність, яка створюється і використовується для задоволення існуючих соціально-економічних потреб суспільства.

Створення нових благ відповідає кардинальним цілям суспільства по забезпеченню власної життєдіяльності та подальшого розвитку.

У відповідності чи у невідповідності певному критерію якості блага можна поділити на повноцінні та неповноцінні.

Повноцінне благо - це існуюча реально і потенційно економічна сутність, яка є наслідком і джерелом функціонування та розвитку господарських суб’єктів суспільства, що утворюють єдину фінансово-економічну систему. Повноцінне блага відповідають певному критерію якості, який висувається суспільством відносно рівня задоволення власних потреб.

Неповноцінне благо - це існуюча реально і потенційно економічна сутність, якість якої не задовольняє вимогам і потребам розвитку та функціонуванню господарських суб’єктів суспільства, які утворюють єдину фінансово-економічну систему.

Створення нових повноцінних благ - це позитивний результат діяльності суб’єктів господарювання. Отримання неповноцінних благ є негативним результатом господарювання господарювання економічних суб’єктів. Ступінь затратності отримання позитивного результату характеризується позитивною результативністю. Негативна результативність відображає ступінь затратності одержання негативного результату.

В ХІХ ст. німецький статистик Е.Енгель (1821 -1896) почав займатися дослідженням питань впливу зміни доходу на структуру споживання. На графіку (рис. 4.3. (а)) показано криву Енгеля, побудовану на основі лінії “дохід-споживання” з рис. 4.2. Для більшості нормальних товарів крива Енгеля має зростаючий характер із затуханням, що насамперед пояснюється дією закону спадної граничної корисності. Крива Енгеля для неякісних товарів наведена на рис. 4.3.(б). Товар Х є нормальним за рівня доходу споживача менше від І грошових одиниць, проте він стає другорядним товаром за рівня доходу вище від І гр.од.

20

при І  І

І

а) б)

при І  І

Х Х

Ситуація хз какая!!!!

БИЛЕТ № 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]