Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2.Дослідіть процес вибору комбінації виробничих факторів за критеріями мінімізації витрат чи максимізації випуску. Ізокоста.

Розширюючи виробництво для виготовлення більшої кількості продукції, виробники залучають все більшу й більшу кількість необхідних ресурсів, підприємство змінює масштаб виробництва. При цьому можливий різний ефект від масштабу виробництва.

Якщо обсяг виробництва збільшується відчутніше, ніж обсяги використання ресурсів, то маємо зростаючий ефект від зміни масштабу виробницт­ва.

Якщо приріст обсягу виробництва відповідає приросту витрат факторів виробництва, то ефект масштабу виробництва є сталим.

Якщо зростання випуску продукції відбувається нижчими темпами, ніж збільшення витрат факторів виробництва, то спостерігається ефект спадної віддачі від зміни масштабу виробництва (рис. 7.5).

Рис. 7.5. Постійний (а), зростаючий (б) та спадний (в) ефекти від збільшення масштабу виробництва

Мінімальний рівень витрат забезпечується за умови, що гранична продуктивність у розрахунку на одиницю вартості ресурсу буде однаковою для всіх ресурсів, використовуваних виробником:, де МРL, МРК, МРn — граничний продукт відповідно до праці, капіталу та n-го фактора; РL, РК, Рn — ціна одиниці праці, капіталу та n-ого фактора.

Графічно точку рівноваги виробника можна знайти за допомогою ізокости — лінії, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних поєднань двох факторів (наприклад, праці та капіталу).Якщо ТС — сума грошей, яку витрачає виробник на придбання факторів праці і капіталу за цінами РL і РК, то рівняння ізокости має вигляд: ТC = LPL + KPK .

Точка дотику лінії однакових витрат (ізокости) і кривої однакового обсягу виробництва (ізокванти) відображає стан рівноваги виробника (рис. 7.6).

Рис. 7.6. Графічне зображення рівноваги виробника

Ця умова мінімізації витрат відома під назвою еквімаржинальний принцип, або принцип рівності зважених (на грошову одиницю) граничних продуктів: для мінімізації вартості за заданого рівня виробництва підприємству треба використовувати таку комбінацію ресурсів, за якої співвідношення граничних продуктивностей ресурсів та їхніх цін рівні між собою.

3.В Германії відбулося подорожчання автомобілів «Фольцваген». У Франції зросли ціни на косметику…

ВВП – ринкова вартість кінцевих товарів та послуг, створених резидентами в країні протягом певного періоду часу.

ВВП=ЗП+ВКП+ЗД+(НП-С)

НП – неприбуткові податки, що включають податки на продукти та інші податки, пов’язані з виробництвом та імпортом

С – субсидії на продукти та інші субсидії, пов’язані з виробництвом та імпортом

Таким чином, подорожчання товарів у Герамнії та Франції призведе до подорожчання їх на Україні, адже сплачуючи ввізне мито, постачальники не бажають втрачати свій прибуток та перекладають збільшення своїх витрат на податки (ввізне мито у даному випадку) на споживача. Таким чином, складова ВВП – НП- збільшиться на величину збільшення ввізного мита (незначно). Розглядаючи й той факт, що підвищення ціни на імпортовані товари зменшить попит на них, а отже і ввіз їх буде меншим, а ВВП також можна виразити таким чином:

Y=C+I+G+NX(+T)

NX=Ex-Im

G – державні закупівлі, I – інвестиції, C – споживання, T- податки, Ex – експорт, Im - імпорт

Таким чином, зменшення величини імпорту збільшить величину чистого експорту, що у свою чергу призведе до збільшення ВВП та підвищить конкурентноспроможність національного товаровиробника, що, безумовно є позитивним моментом. Таким чином, аналізуючи величину реального та номінального ВВП

Дефлятор валового внутрішнього продукту (дефлятор ВВП) - ціновий індекс, створений для вимірювання загального рівня цін на товари та послуги (споживчого кошика) за певний період в економіці. Розраховується як індекс Пааше і виражається у відсотках. Являє собою відношення номінального ВВП, вираженого в ринкових цінах поточного року, до реального ВВП, виражених в цінах базисного року

Отже, приймаючи до розрахунку, що =1, то можемо із впевненістю сказати, що у зв’язку із збільшенням величини чистого імпорту номінальний ВВП збільшився, то дефлятор ВВП збільшився .

Індекс споживчих цін - демонструє відносні зміни середнього рівня цін групи товарів та послуг (споживчої корзини) за певний період.

Таким чином, індекс споживчих цін також збільшився, але незначно. Індекс фішера збільшився. Вказані події будуть мати місце у короткостроковій перспективі. У довгостроковій перспективі же дефлятор ВВП та ІСЦ дещо збільшаться якщо причиною збільшення цін на імпортні товари стала інфляція.

Збільшення експорту можливо за умов девальвації національної валюти

БИЛЕТ 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]