Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2.Вопрос не видно!!!!!

3.Значна частина нового будівництва здійснюється в Росії іноземними компаніями.…Кво́та е́кспортна (і́мпортна) — граничний обсяг певної категорії товарів, який дозволено експортувати з території України (імпортувати на територію України) протягом встановленого терміну та який визначається у натуральних чи вартісних одиницях.

 Імпортне мито – податок, який накладається на кожну одиницю товару, що завозиться до країни.

Внутрішня субсидія - найбільш завуальований фінансовий метод торговельної політики і дискримінації проти Імпорту, що передбачає бюджетне фінансування виробництва у власній країні товарів, які конкурують з Імпортними.

Я раджу використати такий економічний інструмент, як внутрішня субсидія, тому що в задачі йде мова про іноземні компанії, про будівництво, яке здійснюється за допомогою людей. А так як, імпортна квота та імпортне мито – це інструменти які відносяться до товарів, а не до робочої сили, тобто людей, а внутрішня субсидія навпаки використовується по відношенню до робочої сили.

Білет № 26.

  1. Дослідить ринкову поведінку монополістичного конкурента. Нецінова конкуренція. Поглиблення диференціації продукту. Теорії монополістичної конкуренції Дж. Робінсон, е. Чемберлен.

Характерні риси ринку монополістичної конкуренції: відносно велика кількість фірм, що виробляють різноманітну (диференційовану) продукцію, так що на кожну з них припадає незначна доля галузевої пропозиції; ринок відкритий для входу-виходу (причому ефект масштабу фірми не має великого значення, а капітал, який потрібен для початку справи, як правило, невеликий). Входячи в галузь, фірма повинна запропонувати споживачу власний різновид продукту певного виду, захистивши права на його виробництво; попередня особливість призводить до монополізму в створенні визначеного різновиду продукції і надає фірмі можливість самостійно встановлювати ціну і обсяг продаж. Тобто виникнення незначної монопольної влади дозволяє фірмі встановлювати трохи вищі ціни, бо при значному підвищенні цін покупці віддадуть перевагу товару-заміннику; крива попиту на продукцію фірми в умовах монополістичної конкуренції має низхідний нахил, оскільки на ринку продаються товари-замінники. А її висока еластичність пояснюється залежністю попиту не тільки від ціни даного товару, але і від цін інших товарів даного виду; щоб стимулювати попит на свій товар, фірми використовують методи нецінової конкуренції, такі як диференціація продукту та реклама. Чим сильніша нецінова конкуренція, тим менше покупці звертають увагу на ціну товару (тим меншою стає цінова еластичність попиту і тим більшою стає монопольна влада фірми).

Монополістична конкуренція виникає там, де господарюють десятки фірм, таємна змова між якими практично неможлива. Кожна фірма діє на свій страх і ризик, сама визначає власну цінову політику. Передбачити і врахувати дії усіх інших учасників конкуренції майже неможливо. Ця ринкова модель широко представлена у галузях, які виробляють товари споживання (харчова і легка промисловість, сфера послуг тощо)

Особливості ринку монополістичної конкуренції яскраво проявляються під час ціноутворення фірм і визначення обсягів випуску продукції. Розглянемо ці процеси в короткостроковому і довгостроковому періодах.

Особливості економічної стратегії фірми на ринку монополістичної конкуренції в короткостроковому періоді: Визначаючи ціну і обсяг виробництва, які дозволяють максимізувати прибуток, фірма використовує те ж «золоте правило», що й в інших моделях ринку: рівність граничних витрат і граничного доходу. У короткостроковому періоді обсяг виробництва, який відповідає максимальному прибутку, знаходиться на перетині кривих MR і MC (точка К на рис. 10.1), а оскільки ціна рівноваги (P0) перевищує середні загальні витрати, фірма заробляє прибуток (величину якого характеризує площа заштрихованого прямокутника РФP0АВ на рис. 10.1).

Рис. 10.1. Максимізація прибутку фірмою на ринку монополістичної конкуренції у короткостроковому періоді

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]