Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Практичне застосування концепції еластичності.

Концепція еластичності має численні сфери практичного застосування. Однією з них є визначення цінової стратегії продавців: яку ціну призначити, щоб отримати найбільший виторг, чи варто її знижувати або підвищувати.

Важливою сферою застосування концепції еластичності є політика оподаткування. Звичайно податки встановлюються на товари та послуги, попит на які нееластичний, що дозволяє збільшити податкові надходження. Якщо попит на товар еластичний, встановлення чи підвищення податку може призвести до скорочення податкових надходжень.

3. Інфляція в країні 1 нижча, ніж в країні 2. Існує досконала мобільність капіталу. Яким чином це вплине на обмінний курс між національними валютами цих країн. Чому?

Вищий рівень інфляції в країні порівняно з іншою призводить до знецінення валюти даної країни. За таких умов іноземці менше зацікавлені покупати товари країни, які стали дорожчими. Валюта країни з вищим рівнем інфляції знеціниться. Якщо темп інфляції 2 вищий, ніж в 1, то з перебігом часу за валюту 1 можна буде купити дедалі більше валюти 2.

Курс обміну валют буде змінюватись у напрямку здешевлення 2 щодо 1, та подорожчання 1 щодо 2. Вищою буде номінальна відсоткова ставка в 2, оскільки вона зростає разом пропорційно до зростання інфляції.

ПРИМІТКА: Економіки з досконалою мобільністю капіталу не має впливу на величину світової процентної ставки, водночас резиденти країни мають вільний доступ до світових фін.ринків. Процентна ставка у малій відкритій економіці дорівнює світовій процентній ставці (тобто ставці, яка переважає на світових фінансових ринках).

БИЛЕТ 12

1.Розкрийте сутність бюджетної лінії. Вплив зміни доходу споживача на розміщення бюджетної лінії та процесу споживання.

Для того, щоб визначити оптимальний вибір споживача, необхідно співвіднести уподобання споживача з його бюджетними можливостями, так як не кожен набір благ доступний для споживача за доходом. Витрати на товари не можуть бути більшими за бюджет споживача, що можна виразити у формі рівняння: I ≥ P1 x1 + P2 x2 +…+ Pn xn, де Р – ціни товарів, що входять до набору благ. Якщо весь свій дохід споживач витрачає на придбання двох товарів, то бюджетне обмеження прийме вигляд: I ≥ Pх Х + Pу Y ,де І – дохід (бюджет) споживача, Рх, Ру – відповідні ціни благ Х та Y.

За цим рівнянням можна визначити альтернативні набори товарів, для придбання яких споживач витратить однакові кошти.

Бюджетна ліняце лінія, яка показує різні комбінації благ, які може придбати споживач на свій обмежений дохід (рис. 3.4 (а))

І3

Y Y

I

І1

/Py

I

tg  = -Py /Px

І2

X 0 X

I/Px

б) а)

Рис. 3.4. Бюджетна лінія. Якщо змінну величину Y виразити через величину Х, отримаємо рівняння бюджетної лінії:Y = I/Py – (Px / Py) X ,де співвідношення цін Рх / Ру визначає нахил бюджетної лінії.

Зміна доходу споживача та цін товарів змінює положення бюджетної лінії. Якщо дохід зменшується до рівня І2 < І1, то бюджетна лінія зсувається, не змінюючи нахилу, ліворуч (рис. 3.4 (б).). Якщо відбувається зміна ціни блага Х, воно дешевшає, то бюджетна лінія змінює свій нахил і перетворюється на І3. Якщо бюджетна лінія фіксована, то праворуч неї на площині розміщені недосяжні набори, ліворуч – такі, що не вичерпують бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]