Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

1. Дослідіть причини виникнення, сутність, форми та економічні наслідки діяльності монополій. Антимонопольне законодавство в Україні.

Монополізація — економічний результат концентрації та централізації виробництва і капіталу.

Розрізняють три основні типи монополій:

  • монополія окремого підприємства;

  • монополія як змова;

монополія, що ґрунтується на диференціації продукту.

Класифікація монополій

Закрита монополія — це галузь, захищена від конку­ренції за допомогою юридичних обмежень. Прикладом може слугувати патентний захист, інститут авторських прав.

Природна монополія — галузь, у якій довгострокові середні витрати досягають мінімуму тільки тоді, коли одна фірма обслуговує весь ринок в цілому. У такій галузі мінімальний ефективний масштаб виробництва товарів близький (або навіть переважає) до тієї кількості, на яку ринок пропонує попит за будь-якою ціною, достатньою для покриття витрат виробництва. У цьому випадку розподіл випуску між двома і більшою кількістю фірм призведе до того, що масштаби кожної будуть неефективно малі.

Відкрита монополія — це економічне явище, при яко­му фірма на деякий період стає єдиним постачальником певного продукту, не володіючи при цьому ніяким спе­ціальним захистом від конкуренції, як це має місце у ви­падку закритої або природної монополії.

Для відкритої монополії характерна ситуація, коли фірми вперше виходять на ринок з новою продукцією. Кон­куренти таких фірм можуть з'явитися на ринку лише че­рез певний проміжок часу.

Чиста монополія утворюється там, де існує лише один продавець і відсутні реальні альтернативи — не існує то-варів-субститутів, а продукт, що виробляється, — однорідний і унікальний.

За чистої монополії фірма має реальну владу над реалі­зацією продукції і певною мірою контролює ціну, впливає на неї, змінюючи кількісні параметри пропозиції товару.

Важливою передумовою існування монополії б ситуація, коли вхід у галузь або вихід із неї супроводжується вхідни­ми чи вихідними бар'єрами.

Характер бар'єрів входу до галузі:

  • високий рівень капіталомісткості, в результаті чого фірма економить на масштабах виробництва;

  • тарифні знижки, високе мито на імпортні товари;

  • територіальне розміщення, високі транспортні витрати;

  • природна монополія

Антимонопольне законодавство має запобігати створенню нових монополій, унеможлювати зговори, відкриті та таємні угоди про перерозподіл ринків збуту, встановлення моноп.цін; регламентувати Дрегулюв.природних монополій.

Антимонопольний комітет України здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, законів України “Про захист економічної конкуренції”, “Про захист від недобросовісної конкуренції”, цього Закону, інших законів та нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до цих законів.

Основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині:

1) здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції.

2) контролю за концентрацією, узгодженими діями суб’єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій;

3) сприяння розвитку добросовісної конкуренції;

4) методичного забезпечення застосування законодавства про захист економічної конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]