Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2.Інфляція: сутність, причини, темпи, види та наслідки в коротко- та довгостроковому періодах. Розвиток інфляційних процесів в Україні.

Інфляція - це підвищення рівня цін, що супроводжується знецінюванням нац. грошової одиниці. Найчастіше має місце незбалансована інфляція, що приводить до зміни відносних цін і деформує структуру попиту.

Для виміру рівня інфляції застосовуються цінові індекси.

Індекс споживчих цін (ісц), де

Pt  ціна товару (послуги) у поточному періоді;

Pt-1  ціна товару (послуги) у попередньому періоді;

qt-1  споживчий кошик товарів і послуг у попередньому періоді.

Темп інфляції = (пt  пt – 1) / пt – 1 , де πt, πt-1 – рівень цін у відповідних періодах.

Залежно від конкретного значення рівня  Повзуча до 5% у рік. Помірна до 10% на рік. Галопуюча до 100-200% на рік. Гіперінфляція до 1000 % і більше на рік

Інфляція попиту — це зростання цін, що спричинюєть­ся надмірним попитом, тобто виникає внаслідок випереджально­го зростання сукупного попиту порівняно із сукупною пропози­цією.

За незмінної сукупної пропозиції (AS) збільшення сукупного попиту (AD1  AD3) викликає зростання цін (Р1  Р3). Але умовах різного рівня зайнятості реакція цін на однаковий приріст сукупного попиту є різною:

1) за умов неповної зайнятості і наявності значних резервів в-чих потужностей, випереджаль­не зростання AD може викликати негайне збіль­шення AS без підвищення цін або з незначним їх зростанням;

2) за умов повної (або близької до неї) за­йнятості, повного чи майже по­вного завантаження в-чих потужностей зростання AD трансформується у зростання цін. AD.

Інфляція витрат — це зростання цін, що виникає вна­слідок збільшення витрат на 1 продукції (середніх ви­трат), що супроводжується зменшенням AS.

Якщо витрати на одиницю продукції збільшуються, то за за­даних цін на цю продукцію прибутки підприємств-в-ків зменшуються. Це примусить їх зменшити в-во продук­ції (скоротити пропозицію), що за незмінного попиту ви­кликає зростання цін.

Збільшення витрат на одиницю продукції переміщує криву сукупної пропозиції вліво вздовж нерухомої кривої сукупного попиту. Внаслідок цього ціни зростають від Р1 до Р2. При цьому, як правило, інфляція витрат супроводжується скороченням обсягів в-ва. Це означає, що інфляція ви­трат відбувається водночас із падінням виробництва, тобто від­бувається у формі стагфляції.

Наслідки інфляції:

1.Зниження рівня життя населення (знецінювання заощаджень та скорочення доходів).

2. Перерозподіл доходів між групами населення та між приватним сектором і державою, від тих хто одержує фіксовані доходи до тих, чиї доходи зростають разом із цінами.

3. Перерозподіл засобів між кредитором і позичальником. Нейтралізується формулою Фішера: i = r + q, де i  номінальна, r  реальна % ставка, а q  очікуваний рівень інфляції.

4. Зниження мотивації до інвестування.

Помірна інфляція може позитивно впливати на динаміку обсягу нац. в-ва. При цьому стимулюються сукупні витрати; ростуть доходи в-ків кінцевих товарів; нейтралізується нееластичність номінальної зарплати убік зниження інфляційним зниженням реальної зарплати, а отже, і реальних витрат. Високий рівень інфляції спричиняє руйнівну дію на економіку, знижує стимули до праці і розширення виробництва, до скорочення його обсягів.

Для нормального розвитку економіки необхідно, щоб інфляція була керованою, а держава повинна проводити активну політику регулювання інфляційних процесів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]