Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

1.Розкрийте сутність фінансового механізму в Україні.

Фінансовий механізм - сукупність форм і методів створення і використання фондів фінансових ресурсів з метою забезпечення різноманітних потреб державних структур, господарських суб'єктів і населення. За допомогою фінансового механізму здійснюється широкомасштабний розподіл і перерозподіл створюваного в державі валового внутрішнього продукту (ВВП) відповідно до основних положень фінансової політики. Функціонування фінансового механізму відповідають два методи фінансового впливу на соціально-економічний розвиток: фінансове забезпечення та фінансове регулювання. Установлення пріоритетності того чи іншого метода лежить в основі визначення напрямів фінансової політики держави. Чим вищий рівень розвитку суспільства й економіки, тим більшою є роль фінансового регулювання. Фінансове забезпечення переважає в умовах адміністративно-командної системи управління. Ресурси, які виділяються на основні рішень відповідних адміністративних органів, є їх матеріальним забезпеченям. Фінансове регулювання – в цих умовах підпорядковане завдання створення відповідних грощових фондів, насамперед централізованого фонду – бюджету держави. В умовах ринкових відносин на перший план виступає підсистема фінасовго регулювання, оскільки саме вона робить ринок регулювання, а не стихійним. Підсистема фінансового забезпечення і фінансового регулювання тісно взаємопов’язані. Встановлення в той чи інший період система фінансового забезпечення потребує відповідного фінансового регулювання.Складовими фінансового механізму є:

  • Фінансове планування і прогнозування. На стадії фінансового планування і прогнозування визначаються фінансові можливості держави щодо фінансового забезпечення розвитку її економіки і соціальної сфери.

  • Фінансові показники. Вони є основою для приведення в дію відповідних стимулів (у формі пільг, санкцій, дотацій) та інструментів, що обмежують ту чи іншу форму діяльності (штрафи, відміна пільг, додаткове оподаткувння).

  • Нормативи. Характерезують певний рівень забезпечення видатків, різних видів витрат фінансових ресурсів.

  • Ліміти. Являють собою певні обмеження на витрати в інтересах держави, підприємця або громадянина.

  • Резерви. Мають нейтралізувати дію. непередбачувальних факторів, що можуть виникнути в майбутньому.

Система управління фінансами.Сукупність важелів, які за напрямом своєї дії поділяються на стимули і санкції. В ролі стимулів виступають різні пільги (в оподаткуванні, кредитуванні), а санкції – це штрафи, пені та ін.

Фінансовий механізм діє ефективно, якщо функціонують усі його складові частини.

2.Надайте характеристику призначенню фінансів у суспільстві як особливому інституту держави.

Фінанси є особливим інститутом держави, який виконує розподіл і перерозподіл ВВП та НД, є знаряддям контролю за утворенням і використанням грошових фондів. Причиною, породжуючою виникнення фінансів, можна вважати потребу субєктів господарювання і держави в ресурсах, які б забезпечили їх діяльність. Цю потребу в ресурсах без фінансів не можливо задовольнити а ні у сфері господарювання, а ні у сфері державного управління. В сфері господарювання саме завдяки фінансам, які є інструментом самостійного розподілу суспільного продукту, забезпечується задоволення постійно змінюючихся відтворювальних потреб. Фінанси не можна замінити тому, що вони дозволяють пристосувати (трансформувати) пропорції виробництва до потреб споживача.

Фінанси - невідємний елемент суспільного відтворення на всіх рівнях господарювання: вони однаково необхідні низовій ланці - підприємствам (організаціям, установам), і між господарчим обєднанням (асоціаціям, концернам), і держаній системі управління народним господарством. Без фінансів неможливо забезпечувати індивідуальний та суспільний кругообіг виробничих фондів на розширеній основі, регулювати галузеву і територіальну структуру економіки, стимулювати як найшвидше втілення науково-технічних досягнень, задовольняти інші суспільні потреби.

Фінанси це економічні відносини, які пов’язані з формуванням, розподілом і використанням централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів з метою виконання функцій і завдань держави та забезпечення умов розширеного відтворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]