Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

41. Розкрийте сутність Державного бюджету як економічної категорії, вкажіть на його місце в системі державних фінансів.

Бюджет як економічна категорія. Одним із найголовніших інститутів економічного суверенітету держави виступає бюджет. Він забезпечує:

- акумулювання коштів, необхідних для фінансування держави;

- використовується для часткового перерозподілу доходів з метою підтримання сприятливого соціального становища в державі;

- активно впливає на економічні, соціальні, національні та регіональні процеси в суспільстві.

Ознаками бюджету як економічної категорії є:

*Історичність.

*Плановість

*Юридичний характер.

*Терміновість

Державний бюджет – це система грошових відносин, яка виникає між державою з одного боку, суб’єктами господарювання усіх форм власності й населенням – з іншого боку, з приводу формування і використання централізованого фонду державних грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб.

Необхідність державного бюджету – це об’єктивна потреба, зумовлена метою розширеного відтворення, природою і функціями держави. Централізовані фінансові ресурси дозволяють державі:

- забезпечувати заплановані темпи і пропорції суспільного виробництва;

- удосконалювати галузеву і територіальну структуру виробництва;

- формувати в необхідних розмірах кошти для першочергового розвитку прогресивних галузей економіки;

- проводити значні соціальні перетворення.

Сутність бюджету як економічної категорії реалізується через його функції. Основних, чітко сформульованих функцій є дві: розподільча і контрольна. Розподільча функція бюджету є проявом його змісту, що видно із суті розподільчих відносин, які здійснюються за його допомогою. Основним об’єктом бюджетного розподілу і перерозподілу є чистий доход суспільства. Контрольна функція бюджету забезпечує постійну інформацію про стан справ у всіх підрозділах суспільного виробництва.

Контрольна функція бюджету забезпечується державою на всіх стадіях бюджетного процесу. В процесі формуванні державних доходів фінансовий контроль здійснюється за правильністю утримання і своєчасністю сплати податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Функція забезпечення існування держави ставить завдання створення матеріально-фінансової бази функціонування держави: утримання апарату управління країною, президентської влади, законодавчої і виконавчої влади, правоохоронних і митних органів, податкової служби. Сутність бюджету проявляється також у тому, що він є основною ланкою державних фінансів.

42. Надайте характеристику основним принципам побудови бюджетної системи України.

Бюджетна система України – це сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права1.

Склад бюджетної системи України та основи взаємозв'язку між окремими її ланками визначено Бюджетним кодексом.

Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

Бюджетна система України грунтується на таких принципах:

1. принцип єдності – єдність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою.

2. принцип збалансованості – повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період;

3. принцип самостійності – Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними.

4. принцип повноти – до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження до бюджетів та витрати бюджетів.

5. принцип обгрунтованості – бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави та розрахунках надходжень до бюджету і витрат бюджету.

6. принцип ефективності – при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів.

7. принцип субсидіарності – розподіл видатків між державним бюджетом.

8. принцип цільового використання бюджетних коштів – бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;

9. принцип справедливості і неупередженості – бюджетна система України базується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами;

10. принцип публічності і прозорості – Державний бюджет України та місцеві бюджети затверджуються, а рішення щодо звіту про їх виконання приймаються Верховною Радою України, Верховною Радою АР Крим та відповідними радами;

11. принцип відповідальності учасників бюджетного процесу – кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]