Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

47. Надайте характеристику основним нормативно-правовим засадам регулювання бюджетної системи України.

Проект закону про Державний бюджет розробляє Кабінет Міністрів України. Міністр фінансів України на підставі основних макропоказників економічного і соціального розвитку України визначає рівень доходів і видатків бюджету і дає оцінку обсягу фінансування бюджету для складання пропозицій до проекту Державного бюджету України. Правовою базою міжбюджетних відносин є Конституція України, Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Бюджетний кодекс України, яка визначає як саму структуру органів влади, так і середовище й стимули для взаємозв’язків між органами влади різних рівнів. Бюджетний кодекс врегульовує правовий статус суб’єктів міжбюджетних відносин, визначає порядок врегулювання міжбюджетних відносин на засадах стабільності та передбачуваності ресурсів місцевих бюджетів, стимулює місцеві органи влади до розвитку свого економічного потенціалу. Бюджетним кодексом встановлено: розмежування видів видатків між видами бюджетів і відповідальність за їхнє фінансування та виконання; розмежування видів доходів місцевих бюджетів на доходи, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, та доходи, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів; порядок вирівнювання спроможності місцевих бюджетів за рівнем надання бюджетних послуг, для чого застосовується єдиний фінансовий норматив бюджетної забезпеченості у розрахунку на одного мешканця; прозорий та простий порядок розподілу міжбюджетних трансфертів; компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування на виконання власних повноважень унаслідок наданих державою податкових пільг.

48. Визначте сутність бюджетного дефіциту, охарактеризуйте причини його виникнення та методи покриття. Див. 30 питання

Бюджетний дефіцит як економічна категорія відображає співвідношення між доходами і видатками бюджету з перевищенням видатків, характеризує його незбалансованість і виникає на основі дії різних чинників - як об’єктивних так і суб’єктивних.

За критерієм визначення складових частин бюджетного дефіциту виділяють фактичний, структурний, циклічний бюджетний дефіцит.

Фактичний дефіцит відображає реальні доходи, видатки бюджету і дефіциту за певний період. Структурний дефіцит – це дефіцит за умов певної або високої зайнятості потенційних виробничих ресурсів. Циклічний дефіцит – це наслідок недонадходжень бюджетних доходів внаслідок циклічних коливань в економіці.

Бюджетний дефіцит, як правило, виникає внаслідок незбалансованості бюджету, тобто нестачі бюджетних коштів у порівнянні з потребою в них для фінансування всього необхідного обсягу державних видатків. Тимчасова незбалансованість бюджетів, в основному пов'язана з циклічним характером виробництва, а також надзвичайними подіями, мала місце й у домонополістичний період розвитку суспільного виробництва.

Причини виникнення бюджетного дефіциту:

1. Зменшення приросту національного доходу.

2. Збільшення бюджетних витрат.

3. Зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів порівняно з видатками.

4. Відсутність чіткої фінансової стратегії.

5. Інфляційні процеси, розбалансування грошового обігу та системи розрахунків, недосконала податкова, інвестиційна та кредитна політика.

До заходів щодо зменшення бюджетного дефіциту можна віднести такі:

  1. Налагодження системних зв'язків між платниками податків та державою, проведення роз'яснювальної роботи, застосування штрафних санкцій до злісних порушників. Це дало змогу істотно поповнити бюджети усіх рівнів.

  1. Поступове зниження податкового тиску, що сприяло частковому виведенню економіки із тіньового сектору.

  1. Зниження витрат держави, насамперед на управління.

  2. Поступове зменшення, аж до відміни, дотацій і пільг збитковим підприємствам.

  3. Розширення приватизаційних процесів.

  4. Реформування міжбюджетних відносин.

  5. Контроль рівня інфляції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]