Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

30. Визначте причини виникнення бюджетного дефіциту та його види на сучасному етапі економічних відносин в Україні.

Бюдж дефіцит – перевищення видатків бюджу над його доходами. Це показник негативних явищ в економіці, що зумовлюють інфляцію грошової одиниці. Причинами виникнення дефіциту є: спад виробництва; зниження ефективності функціонування окремих галузей; несвоєчасне проведення структурних змін в економіці або її технічного переоснащення; великі воєнні витрати; інші об′єктивні та суб′єктивні фактори, що впливають на економічну і соціальну політику держави.

Бюдж дефіцит вимагає прийняття енергійних заходів держави щодо його ліквідації. Насамперед – це скорочення витрат бюджету, проте цей шлях досить складний. Реальнішими і доцільнішими є зміни в податковій і кредитній політиці, які призвели б до пожвавлення економічного життя, передусім зростання виробництва і його ефективності. В противному разі дефіцит бюджету стає додатковим найбільш несправедливим податком з населення. Бюдж дефіцит – явище майже постійне в економіці кожної держави, тому важливе значення мають його розміри та методи ліквідації. Касовий дефіцит бюджету спричинений нерівномірностями у надходженні доходів та здійсненні видатків у часі.

Види державного дефіциту:

Циклічний дефіцит бюджету – це дефіцит, який є результатом циклічного падіння виробництва (скорочення національного доходу та обсягу виробництва) внаслідок кон”юнктурних коливань.

• Структурний дефіцит бюджету – це дефіцит, який є результатом дискреційної політики (встановленя ставок оподаткування, виплати на соціальне забезпечення, розмір оборонних видатків).

31. Обґрунтуйте необхідність та особливу роль фінансів в умовах ринкової економіки.

Фінанси є однією з найбільш важливих і складних економічних категорій. Без них неможливе функціонування держави і діяльність юридичних та фізичних осіб, оскільки саме вони забезпечують вартісний рух створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту (ВВП), відображаючи досить складні відносини, що виникають при цьому. Головним їхнім призначенням є забезпечення кожної фізичної особи, кожного суб'єкта підприємництва, кожної державної структури, а отже і суспільства загалом, достатніми для здійснення їх діяльності грошовими коштами. Головною ознакою, що визначає сутність і форму функціо­нування фінансів, є рух грошових потоків, у якому відображаю­ться і фінансові відносини, і фінансова діяльність. Саме вони є тією універсальною властивістю, що поєднує всі аспекти функ­ціонування фінансів. У них завжди чітко відображаються відно­сини двох суб'єктів з яскраво вираженим їх характером: об­мін— оплата рахунків за товари і послуги; розподіл і перероз­поділ — сплата податків, виплата дивідендів, отримання субси­дій та ін. Вхідні потоки пов'язані або з формуванням фінансо­вих ресурсів— надходження від розміщення акцій, отримання кредиту, бюджетні асигнування тощо, або з отриманням дохо­дів — надходження оплати за товари, роботи, послуги. Вихідні потоки відображають або видатки чи витрати, або процес пове­рнення фінансових ресурсів, що використовувались на поворот­ній основі, або розміщення тимчасово вільних ресурсів на фі­нансовому ринку.

Виконуючи розподільну і контрольну функції, фінанси віді­грають надзвичайно важливу роль у суспільстві. Вони:

— забезпечують розподіл ВВП і фінансові потреби юридичних і фізичних осіб та держави;

— забезпечують кругообіг фінансових ресурсів, а відтак безпе­рервність відтворення виробництва;

— здійснюють перерозподіл первинних і вторинних доходів між галузями, регіонами, соціальними верствами населення, окремими юридичними і фізичними особами;

— впливають на інтереси суб'єктів розподільних відносин і ре­гулюють різні напрями соціально-економічного розвитку;

— відіграють провідну роль у системі економічних методів керу­вання економікою країни;

— утворюють систему фінансових показників, які відіграють роль ін­дикаторів стану і розвитку економічної та соціальної сфер суспільства;

— забезпечують усеохоплюючий контроль між суб'єктами об­мінно-розподільних відносин за формуванням і використанням фі­нансових ресурсів та доходів.

Фінанси є життєво важливою системою в економіці та суспі­льстві в цілому. Налагоджені фінансові відносини є запорукою нормальної життєдіяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]