Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

7 . Ознаки і функції фінансів як економічної категорії.

Найбільш усталеним визначенням фінансів як економічної категорії є таке: фінанси – це система економічних відносин з приводу створення, розподілу і використання фондів фінансових ресурсів для забезпечення державою виконання її функцій і задоволення потреб суб’єктів господарювання.Як і будь-яка економічна категорія фінанси мають свої специфічні ознаки:

- обмінно-розподільчий характер;

- рух вартості від одного суб΄єкта до іншого;

- грошова форма відносин;

- формування доходів і здійснення видатків;

- еквівалентний (за призначенням) характер обміну та розподілу і нееквівалентний перерозподілу.

Фінанси виконують дві основні функції:

1. розподільчу;

2. контрольну.

Розподільча ф-я - це розподіл та перерозподіл вартості валового продукту, яка виражена в грошовій формі, між різними суб'єктами господарювання і напрямками цільового використовування. Об'єктами дії розподільчої функції фінансів є вартість валового суспільного продукту (в грошовій формі),та частина національного багатства (прийнявша грошову форму).

Суб'єкти - юридичні і фізичні особи, які приймають участь в відтворювальному процесі, в розпорядження яких формуються фонди цільового призначення (держава, підприємства, організації, установи, громадяне).

За допомогою розподільчої функції здійснюється віттворення вартості використаних засобів виробництва та створення доходів в різноманітних формах; вона допомагає підприємствам сформувати фонди цільового призначення; на підставі даної функції забеспечуються загальнодержавні потреби, формуються ресурси для утримання і розвитку невиробничої сфери, здійснюється внутрігалузевий, міжгалузевий та міжтериторіальний перерозподіл національного доходу.

Контрольная ф-я – проявляється через здатність фінансів кількісно відображати хід відтворювального процесу, "повідомляючи" про недоліки і відхилення, дозволяє систематично контролювати вартісні пропорції, які склалися в суспільстві. Основу контрольної функції фінансів складає рух фінансових ресурсів. Оскільки фінанси проходять крізь усе суспільне виробництво, всі його сфери і підрозділи, всі рівні господарювання, вони виступають універсальним інструментом контролю з боку суспільства за виробництвом, розподілом та обігом сукупного суспільного продукту.

Інструментом реалізації контрольної функції фінансів виступає фінансова інформація. Вона міститься в фінансових показниках, які знаходяться в бухгалтерських, статистичних, оперативних звітах.

8. Надайте характеристику страхового ринку України.

Страховий ринок - це ч-на фін. ринку, де обє’ктом купівлі-продажу виступає страховий захист, формується попит і пропозиція на нього.В його основу покладені такі принципи: демонополізація страхової справи; конкуренція страхових організацій з надання страхових послуг; свобода вибору для страхувальників умов надання страхових послуг, форм, і об’єктів страхового захисту; надійності і гарантії страхового захисту. Суб’єктом є страховики(компанії), страхувальники (фіз. І юр особи і держава), та посередники (страхові агенти і брокери). Страховими агентами як правило є фіз. особи, які укладають угоди страхування зі страхувальниками від імені страховика. В останні роки в Україні набуває поширення така форма посередництва як генеральні страхові агенти. До їх прав відносять наймання на роботу страхових агентів, яким виділяється зона обслуговування й види страхування,які вони можуть здійснювати. Брокери виконують функцію укладання угод, діють від імені страхувальника, добираючи йому найвигідніші умови і надійні страхові компанії. Впродовж останніх років, починаючи з 2004 страховий ринок України демонстрував стабільні темпи зростання. Найбільшу частку сягнуло банківське страх-ня – 40%. За 2008 рік страховиками здійснено відшкодувань більше ніж 3200 млн. грн..Фінансова криза 2008-2009 завдала серйозного удару страх. ринку, зменшилась к-сть укладених договорів, обсяги надходжень валових страх. премій., обсяг пере страхових резервів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]