Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

51. Розкрийте економічний зміст державної страхової політики

Страх. - це екон. відносини по захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб при настанні певних подій (страхових випадків) за рахунок грошових фондів, які формуються із сплачених цими особами страхових внесків.

Існує майнове, особисте, соціальне, медичне страхування, а також страхування відповідальності і фінансових ризиків.

Функції страхування:

  1. Ризикова функція. Ії зміст виражається в перерозподілі частини страхового фонду серед постраждалих учасників страх. у зв'язку з негативними наслідками страхових подій.

  2. Попереджувальна функція відображає відносини по використанню частини страхового фонду для запобігання або зменшення можливої шкоди шляхом здійснення попереджувальних і репресивних заходів.

  3. Зберігаюча функція притаманна довгостроковим видам страх. життя, в яких наколюється страхова сума, обумовлена в договорі, та виплачується страхувальнику по закінченні строку зберігання. Але в умовах інфляції ця функція втрачає свого значення.

4. Контрольна функція страх. обумовлена строго цільовим напрямком використання і форм-ня страхових фондів і резервів.

Державна форма страхування виражає відносини між державною страховою організацією і застрахованим. Роботу по особистому і майновому страхуванню серед населення безпосередньо проводять позаштатні агенти державного страхування. Їм надано право від імені органів державного страхування заключати з громадянами договори страхування і видавати страхові свідоцтва та квитанції встановленого зразка за своїм підписом і печаткою інспекції. Вказану роботу страховий агент повинен проводити на визначеній дільниці, з оплатою його праці на комісійних засадах.

Органи державного страхування організують роботу інспекцій, безпосередньо проводять деякі види страхування, розраховують і затверджують крупні суми виплат страхового відшкодування, проводять ревізії підпорядкованих підрозділів, контролюють використання коштів на проведення заходів по попередженню загибелі, пошкодження застрахованого майна, тощо.

Характерною ознакою державного страхування є участь в ньому багатьох державних і громадських організацій. Вона реалізується при розробці умов страхування, врахуванні й оцінці майна і проведенні обов'язкового страхування, заключенні договорів добровільного майнового та особистого страхування, визначенні причин виникнення матеріального збитку, обставин, пов'язаних із страховими випадками, що вже відбулись. Враховуючи, що при проведенні майнового і особистого страхування доводиться вирішувати питання, що вимагають спеціальних знань, до роботи страхових органів залучаються спеціалісти-експерти відповідних професій.

52. Надайте характеристику соціально-економічному призначенню державних цільових фондів в системі державних фінансів України.

Фонди цільового призначення є сукупністю коштів, що знаходяться в розпорядженні центральних або місцевих ор­ганів влади і мають цільове призначення. Вони є важливою ланкою фінансової системи. Порядок їх утворення і викорис­тання регламентуються фінансовим правом.

У сучасних умовах поряд із бюджетом знову зростає зна­чення фондів цільового призначення. Головна причина створення фондів цільового призначен­ня - Необхідність виділення дуже важливих для суспільства витрат у спеціальні групи забезпечення їх самостійними джерелами фінансування.

Матеріальною основою цільових фондів є національний доход, у процесі розподілу якого формуються фонди.

Методами мобілізації національного доходу для форму­вання фондів є:

  • спеціальні податки та збори;

  • кошти державного бюджету і кредит.

Цільові фонди мають виконувати важливі завдання. Не­обхідно забезпечити фінансовими ресурсами заходи щодо роз­витку науки й техніки, науково-дослідних робіт, освоєння новітніх технологій та виробництва нових видів продукції для розвитку паливно-енергетичного комплексу, а також збільши­ти обсяги соціальної підтримки незаможних верств населення та забезпечити необхідний рівень життя.

Державні цільові фонди формуються за рахунок надход­жень, визначених законодавством. Доходи бюджетних фондів можуть акумулюватись у складі державного бюджету, а поза­бюджетних фондів - безпосередньо в бюджеті фондів. Залеж­но від призначення фонду, а також вимог до організації його діяльності, доходи можуть надходити тільки з певних джерел. Отже, не всі фонди можуть мати такі надходження, як дивіденди, проценти, доходи від продажу цінних паперів, обов'язкові відрахування, прибутки від комерційної діяль­ності та ін.

Основні джерела фінансування державних цільових фондів в Україні:

1) для фондів, які мають важливе загальнодержавне зна­чення, законодавством встановлюються обов'язкові відраху­вання юридичних і фізичних осіб до складу доходів фондів. На­приклад, до Пенсійного фонду України, Фонду соціальногоПрямая соединительная линия 4 страхування, Державного фонду охорони навколишнього при­родного середовища;

  1. обов'язкові внески певними категоріями юридичних і фізичних осіб коштів до фондів на визначених умовах їх вико­ристання. Прикладом є страхові внески до фондів загально­обов'язкового соціального страхування;

  2. виплати коштів Державного бюджету до фондів з ме­тою фінансування певних програм, або цільові бюджетні ви­плати. Так, до фондів, які одержують кошти з Державного бю­джету України, відносяться Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на вироб­ництві та професійних захворювань та ін.;

  3. доходи, що надходять у фонди від розміщення тимчасово вільних коштів у комерційних банках, якщо вони мають вільні грошові кошти й використовують їх як депозити в банках;

  4. надходження у вигляді дивідендів і процентів, нарахова­них на цінні папери та корпоративні права, придбані в попе­редні періоди. Правління фонду має проводити активну інвес­тиційну політику з метою збільшення доходів, а також участі в корпоративному управлінні;

  5. доходи від продажу й перепродажу цінних паперів і корпоративних прав у процесі формування та використання інвестиційного портфеля фонду;

  6. надходження як погашення позик, які надавалися фон­дом юридичним і фізичним особам у попередні періоди. Пога­шення позик зараховується як надходження доходної частини фонду в поточному періоді;

  7. надходження за рахунок фінансових санкцій, які, згідно із законодавством, застосовуються до осіб, що порушують умови здійснення обов'язкових зборів і платежів.

Фонди формують свої доходи за рахунок джерел, передба­чених законодавством. Не всі фонди мають можливість залуча­ти фінансові ресурси у вигляді обов'язкових платежів юридич­них і фізичних осіб, і не кожен з них передбачає проведення інвестиційної діяльності й операцій із цінними паперами. Не завжди є можливості використовувати вільні кошти як депози­ти, а також мобілізувати доходи шляхом одержання позик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]