Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

5./39/68 Розкрийте сутність фінансів як економічної категорії та визначити основні історичні характеристики формування державних фінансових систем.

Найбільш усталеним визначенням фінансів як економічної категорії на теперішній час є таке. Фінанси – це система економічних відносин з приводу створення, розподілу і використання фондів фінансових ресурсів для забезпечення державою виконання її функцій і задоволення потреб суб’єктів господарювання. Фінанси є саме економічною системою тому що це – сукупність досить різних відносин – з приводу оподаткування, страхування, кредитування, і в кожному виду цих відносин є свої особливості, в основу яких покладена класифікаційна ознака, свої методи здійснення фінансової діяльності. Як і будь-яка економічна категорія фінанси мають свої специфічні ознаки:

  • обмінно-розподільчий характер;

  • рух вартості від одного суб΄єкта до іншого;

  • грошова форма відносин;

  • формування доходів і здійснення видатків;

  • еквівалентний (за призначенням) характер обміну та розподілу і нееквівалентний перерозподілу.

З огляду на це фінанси пов’язані з розподілом і перерозподілом валового внутрішнього доходу і валового національного доходу шляхом утворення та використання грошових фондів держави.

Термін «finansia» виник у XIII-XV ст. у торгових містах Італії і з самого початку їм називали будь-який платіж. В подальшому цей термін отримав міжнародне розповсюдження і його використовували при визначенні взаємовідносин населення і держави з приводу утримання державних грошових коштів.Передумови виникнення державних фінансових ситем: поява першої держави, розвиток торгово-грошових відносин, виникнення загальнодерж фонду грошових коштів - бюджет, яким голова держави не міг одноособисто користуватись (зменшення влади монарха); виникли системи держаних доходів і видатків з визначеним складом, структурою і законодавчим закріпленням чотирьох напрямків видатків: на воєнні цілі, на управління, на економіку, на соціальні потреби; податки в грошовій формі прийняли переважний характер. Таким чином, тільки на даному етапі розвитку держави і грошових відносин стало можливим розподілення створеного продукту у вартісному вираженні. Фінанси є історичною категорією так як вони мають стадії виникнення, розвитку, тобто змінюються у часі. Причиною появи фінансів є потреба субєктів господарювання і держави у фінансових ресурсах, які б забезпечували іх діяльність.

6. Охарактеризуйте суб’єктів страхового ринку в Україні.

Основними суб’єктами страхового ринку в Україні є страховики(страхові компанії), страхувальники(фізичні і юридичні особи і держава), та посередники(страхові агенти і страхові брокери(брокерські фірми)). Страховик – юридична особа – страхова компанія, яка дії на підставі відповідної ліцензії, беручи на себе зобов’язання щодо створення колективного страхового фонду і виплати з нього страхового відшкодування. Предметом безпосередньої діяльності страховика не можуть бути виробнича, торгівельно-посередницька та банківська діяльності. Страхувальники – юридичні особи і дієспроможні фізичні особи, які мають страховий інтерес і які вступають у взаємовідносини із страховиками в силу закону або на підставі двосторонньої угоди, оформленої договором страхування. Вступивши в страхові відносини страхувальники отримують страхове свідоцтво (поліс) з додатком правил страхування, в якому визначається перелік страхових ризиків, розмір страхової суми і страхової премії, порядок зміни або зупинки дії договору та інші умови, які регулюють взаємовідносини сторін. І останніми суб’єктами є посередники до яких відносять страхових агентів і страхових брокерів. Страхові агенти - це фізичні або юридичні особи, які діють від імені страховика і по його дорученню у відповідності з наданими повноваженнями. Страхові агенти, як правило, представляють інтереси однієї страхової компанії і отримують за свою працю комісійну винагороду. Вони виконують значний обсяг операцій на страховому ринку. Страхові брокери - юридичні та фізичні особи, зареєстровані у встановленому порядку в якості підприємців, які здійснюють діяльність по страхуванню від свого ім'я та представляють інтереси страховика або страхувальника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]