Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

61. Обґрунтуйте необхідність державного нагляду за страховою діяльністю.

Основи державного нагляду за страховою діяльністю в Україні прописані у Законі України «Про страхування». Він здійснюється Уповноваженим органом та його органами на місцях з метою дотримання вимог законодавства України про страхування, ефективного розвитку страхових послуг, запобігання неплатоспроможності страховиків та захисту інтересів страхувальників. До основних функцій Уповноваженого органу відноситься наступне: 1) ведення єдиного державного реєстру страховиків (перестраховиків) та державного реєстру страхових та перестрахових брокерів; 2) видача ліцензій страховикам на здійснення страхової діяльності та проведення перевірок їх відповідності виданій ліцензії; 3) видача свідоцтв про включення страхових та перестрахових брокерів до державного реєстру страхових та перестрахових брокерів та проведення перевірки додержання ними законодавства про посередницьку діяльність у страхуванні та перестрахуванні і достовірності їх звітності; 4) проведення перевірок щодо правильності застосування страховиками (перестраховиками) та страховими посередниками законодавства про страхову діяльність і достовірності їх звітності; 5) розроблення нормативних та методичних документів з питань страхової діяльності, що віднесена до компетенції Уповноваженого органу; 8) проведення аналізу додержання законодавства об'єднаннями страховиків і страхових посередників; 9) здійснення контролю за платоспроможністю страховиків відповідно до взятих ними страхових зобов'язань перед страхувальниками; Одним із видів регулювання страхової діяльності є ліцензування, під яким слід розуміти видачу, переоформлення та анулювання ліцензій, видачу дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ, яке здійснюється Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг. Держава відіграє роль впливового суб'єкта відносин на страховому ринку України. Причому страховик не відповідає за зобов'язаннями держави, а держава - за зобов'язаннями страховика, а також не допускається, за винятком обов'язкових видів страхування, страхування життя, майна фізичних осіб, перестрахування, страхування експортно-імпортних поставок під гарантію держави та діяльності страхових посередників, будь-яке централізоване регулювання (уніфікація, обмеження, обов'язковість тощо) розмірів страхових платежів (тарифів) і страхових сум (страхового відшкодування), умов укладання страхових договорів, взаємовідносин страховика і страхувальника, якщо вони не суперечать законодавству України.

Держава виступає гарантом щодо дотримання і захисту майнових та інших прав і законних інтересів страховиків, умов вільної конкуренції у здійсненні страхової діяльності. Державні органи не втручаються у діяльність страховиків, за винятком органів, до повноважень яких відноситься державний нагляд та контроль за діяльністю страховиків.

62. Розкрийте роль державних фінансів в економічному і соціальному розвитку України.

Держ фін – це сукупність розподільно-перерозподільних відносин.,що виник у процесі формув і викор централізованих фондів грошових коштів,призначені для фінансового забезпечення виконання державою покладених на неї функцій. Держ. Фін. являють собою дуже розгалужену систему відносин, яка опосередковано впливає на формування і використання централізації на різних рівнях адміністративного поділу фондів грошових коштів. Виконуючи розподільну і контрольну функції, фінанси відіграють наступну роль:

  • забезпечують розподіл ВВП і фінансові потреби юр. І фіз.. осіб держави

  • забезпеч кругообіг фін ресурсів, а отже безперервність відтворення виробництва

  • здійснюють перерозподіл первинних і вторинних доходів між галузями, регіонами, верствами населення тощо

  • Впливають на інтереси суб’єктів розподільних відносин і регулюють різні напрями соц.-екон розвитку.

  • Утворюють сис-му фін-вих показників , які відвграють роль індикаторів стану і розвитку економ. та соц-ї сфер сусп.-ва

Забезпечують всеохоплюючий контроль між суб’єктами обмінно-розподільних відносин за формуванням і використанням фін-вих ресурсів та доходів.Налагоджені фін-ві відносини є запорукою нормального життя суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]