Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

3.43 Обґрунтуйте необхідність страхового захисту в суспільстві.

Роль страхового захисту в суспільстві з розвитком ринкових відносин значно підвищується, оскільки зростання ступеня ризику обумовлює зростання потреби суспільства у засобах захисту від нього. Необхідність страхового захисту має кілька аспектів: природний (Страхування виникло як засіб збереження матеріального благополуччя за настання випадкових, непередбачуваних, а також передбачуваних, але небажаних і таких, яких не можна уникнути, випадків з метою розподілу заподіяних окремим громадянам Збитків між багатьма іншими членами суспільства, щоб полегшити тягар потерпілих), економічний (Страхування є різновидом людської діяльності, який ґрунтується на акумуляції фінансових засобів з метою відшкодування збитків, спричинених настанням шкідливих для здоров'я та (або) матеріального благополуччя подій, як фізичним, так і юридичним особам, що створює сприятливі умови для безперебійного процесу суспільного відтворення.), соціальний(Страхування є формою (способом) участі держави, роботодавців та громадян у справі захисту особистих інтересів громадян і створення у такий спосіб умов для забезпечення соціальної та політичної стабільності в суспільстві.), юридичний(Страхування є різновидом цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів), міжнародний(Страхування сприяє усуненню національних відмінностей у законодавствах різних країн і уніфікації способів захисту інтересів господарюючих суб'єктів, з одного боку, та розробки таких юридичних норм, які б забезпечили страховикам наявність достатніх фінансових гарантій, з іншого боку.). У законі України «Про страхування» страхування визначене як вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних і юридичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичним особам та юридичним страхових платежів та доходів від розміщення коштів цих фондів.

4. Обґрунтуйте місце та роль місцевих бюджетів в бюджетної системі України.

Ек-на сутність місц бюд. виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місц Рад народних депутатів, розподілі та використанні цих фондів на фін-ня утримання і розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства.

Місц бюдж. - основна складова частина місц фінансів. У сучасних умовах все в більшій мірі місц органи влади покликані забезпечувати комплексний розвиток регіонів, пропорційний розвиток виробничої і невиробничої сфер на підвідомчих територіях. Значно зростає їх координаційна функція в економічному і соціальному розвитку територій. Вказані фактори викликають необхідність подальшого розширення та укріплення фінансової бази місц органів влади, рішення ряду проблем, пов'язаних із удосконаленням методів форм-ня та використання фінансових ресурсів територій.

Екон. сутність місц. Бюдж. виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місц Рад народних депутатів, розподілі та використанні цих фондів на фін-ня утримання і розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства.

Активний вплив місц Рад народних депутатів на форм-ня нових суспільних відносин можливий лише за умови, що вони матимуть у своєму розпорядженні фінансові ресурси. Мобілізуючи доходи бюджу, місц Ради здійснюють дійовий контроль за сферою виробництва та використанням створюваних матеріальних і фінансових ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]