Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

36. Обґрунтуйте місце та роль місцевих бюджетів в бюджетної системі України.

Ек-на сутність місц бюд. виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місц Рад народних депутатів, розподілі та використанні цих фондів на фін-ня утримання і розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства.

Місц бюджи - основна складова частина місц фінансів. У сучасних умовах все в більшій мірі місц органи влади покликані забезпечувати комплексний розвиток регіонів, пропорційний розвиток виробничої і невиробничої сфер на підвідомчих територіях. Значно зростає їх координаційна функція в економічному і соціальному розвитку територій. Вказані фактори викликають необхідність подальшого розширення та укріплення фінансової бази місц органів влади, рішення ряду проблем, пов'язаних із удосконаленням методів форм-ня та використання фінансових ресурсів територій.

Еко сутність місц бюджів виявляється у формуванні грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місц Рад народних депутатів, розподілі та використанні цих фондів на фін-ня утримання і розвиток соціальної інфраструктури, місцевого господарства.

Активний вплив місц Рад народних депутатів на форм-ня нових суспільних відносин можливий лише за умови, що вони матимуть у своєму розпорядженні фінансові ресурси. Мобілізуючи доходи бюджу, місц Ради здійснюють дійовий контроль за сферою виробництва та використанням створюваних матеріальних і фінансових ресурсів.

37. Опишіть складові елементи фінансового механізму.

Фін. механізм - сукупність форм і методів створення і використання фондів фін ресурсів з метою забезпечення різноманітних потреб держ структур, господарських суб'єктів і населення. За допомогою фінансового механізму здійснюється широкомасштабний розподіл і перерозподіл створюванного в державі (ВВП) відповідно до основних положень фін політики. Складові фін механізму є: Фін планування і прогнозування: визначаються фін можливості держави щодо фін забезпечення розвитку її економіки і соціальної сфери; Фінансові показники: основа для приведення в дію відповідних стимулів (у формі пільг, санкцій, дотацій) та інструментів, що обмежують ту чи іншу форму діяльності (штрафи, відміна пільг, додаткове оподаткувння); Нормативи: характеризують певний рівень забезпечення видатків, різних видів витрат фін ресурсів; Ліміти: певні обмеження на витрати в інтересах держави, підприємця або громадянина; резерви: мають нейтралізувати дію непередбачувальних факторів; Система управління фінансами: сукупність важелів, які за напрямом своєї дії поділяються на стимули і санкції. Фін механізм діє ефективно, якщо функціонують усі його складові частини. Фін планування полягає в розробці фі­н планів, на основі яких ведеться оперативне управління. Основний фін план — бюдж держави — затверджується законодавче. Функції організації фін діяльності в країні покладаються на органи держ управління і безпосередньо на Мін фін та НБУ. Ефективність управління фін-кредитним механізмом залежить насамперед від чітких і злагоджених дій цих органів.

Стан фінансового механізму, ступінь його довершеності залежить від удосконалення всього господарського механізму в цілому і його окремих елементів (механізму ціноутворення, економічного стимулювання, кредитного механізму та ін.). Основні напрями перебудови фінансового механізму виходять із загальних завдань економічних перетворень в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]