Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

9. Розкрийте сутність фінансової системи України та охарактеризуйте її основні елементи.

Фінанси - економічні відносини, пов’язані з розподілом, перерозподілом і використанням частини вартості ВВП, НД держави та використанням централізованих, децентралізованих грошових коштів, коштів населення з метою виконання функцій і завдань держави та забезпечення умов розширеного відтворення, стимулювання працюючих, задоволення соціальних та інших потреб суспільства;

Фіна́нсова систе́ма — це сукупність урегульованих фінансово-правовими нормами окремих ланок фінансових відносин і фінансових установ, за допомогою яких держава формує, розподіляє і використовує централізовані і децентралізовані грошові фонди За допомогою фінансової системи держава нагромаджує та використовує кошти для утримання свого апарату, а також спрямовує їх на виконання своїх функцій. Фінансова система охоплює грошові відносини між державою і підприємствами та організаціями, державою і населенням, між підприємствами і всередині них.

Виділяють фінанси як історичну, економічну, вартісну та розподільчу категорії.

Основними функціями фінансів є:

1. Розподільна функція.

2. Контрольна функція.

У теоретико-практичному плані важливою є проблема типологізації фінансових систем. При чому доцільно виділяти такі два типи фінансових систем як чиста і реальна.

Чиста фінансова економічна система є сукупністю механізмів, інститутів чи установ формування, руху і використання так званих чистих фінансових фондів (або чистих фінансів), які трактуються у економічній літературі по-різному і відповідно до цього можна виділити декілька видів чи типів чистих фінансово-економічних систем.

Реальна фінансова система (або реальні чи змішані фінанси) є такою фінансовою системою, у якій формування чистих фінансів (грошових фондів, які формуються внаслідок певної підприємницької діяльності) доповнюється формуванням квазічистих фінансів (грошових фондів, які формуються у результаті випуску акцій й облігацій) і так званих фіскальних (податкових) фінансів (грошових фондів, що формуються на податковій основі).

Фінансову систему можна розглядати за двома принципами: за внутрішньою будовою та за організаційною структурою.

Так, за внутрішньою будовою фінансова система є сукупністю відносно відокремлених, але взаємозв'язаних фінансових відносин, які відображають специфічні форми та методи розподілу й перерозподілу ВВП.

На даний момент часу можна виділити п’ять сфер фінансової системи:

1. Сфера міжнародних фінансів.

2. Сфера державних фінансів.

3. Сфера фінансів суб'єктів господарювання.

4. Сфера фінансів домогосподарств.

5. Сфера фінансового ринку.

10. Опишіть структуру державних фінансів України.

Державні фінанси включають фінансові ресурси,які належать до загальнодержавної власності, власності АР Крим та комунальної власності.

Структура держ фінансів включає такі ланки: бюджет держави, державний кредит, фонди цільового призначення, державні підприємства і установи, резервні та страхові фонди.

Бюджет держави складається з сукупності бюджетів усіх рівнів, що існують в Україні. Консолідований бюджет України формується як результат взаємодії державного бюджету України, бюджету республіки Крим та місцевих бюджетів.

Фонди цільового призначення. Створюються з метою забезпечення цільових програм, які виконуються державою.

Державний кредит застосовується для залучення коштів, що використовуються на умовах позики.

Ресурси держ. Підприємств – використовуються для виконання функцій держ управління та підприємницької діяльності.

Резервні та страхові фонди - створюються з метою фінансування заходів, які проводяться в надзвичайних ситуаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]