Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

21.66 Розкрийте сутність фінансової політики та обґрунтуйте основні її завдання.

Поняття "фінансова політика" поєднує в собі категорії фінансів і політики. Політика – це сфера людської діяльності, форма суспільної життєдіяльності. Вона виникла в наслідок необхідності узгоджувати, підпорядковувати приватні, часткові інтереси більш загальному інтересу – суспільному. Фінансова політика – це сукупність державних заходів щодо використання фінансових відносин для виконання державою своїх функцій. В сучасних умовах поняття фінансові політики пов'язується як із сферою держави, так і окремими галузями економіки, з підприємницькими структурами та населенням, в залежності від рівня задач, які вирішує фінансова політика. В найбільш загальному вигляді можна дати таке визначення фінансової політики – це спосіб організації і використання фінансових відносин. При чому, фінансову політику доцільно розглядати на макроекономічному та мікроекономічному рівнях.

Кожному рівню фінансової політики відповідає своя мета. Так, на макроекономічному рівні мета фінансової політики полягає в оптимальному розподілі і перерозподілі валового внутрішнього продукту між галузями народного господарства, соціальними групами населення, територіями. На мікроекономічному рівні – в оптимальному розподілі і перерозподілі грошових коштів і фінансових ресурсів.

Задачі фінансової політики залежать в першу чергу:

на макроекономічному рівні – від функцій та природи держави, а також від фінансових, економічних та політичних процесів, що відбуваються у світі;

на мікроекономічному – від мети функціонування та форми власності підприємства.

На цій основі можна сформулювати такі основні задачі фінансової політики на макрорівні:

  • забезпечення умов для формування максимально можливих фінансових ресурсів;

  • встановлення раціонального, з точки зору держави, розподілу і використання фінансових ресурсів;

  • організація регулювання і стимулювання економічних і соціальних процесів фінансовими методами;

  • вироблення фінансового механізму і його розвиток відповідно до цілей, що змінюються, і завдань стратегії;

  • створення ефективною і максимально ділової системи управління фінансами.

До задач фінансової політики мікроекономічного рівня можна віднести:

  • максимізація прибутку підприємства;

  • оптимізація структури капіталу підприємства і забезпечення його фінансової стійкості;

  • досягнення прозорого фінансово-економічного стану підприємства для власників, інвесторів, кредиторів;

  • забезпечення інвестиційної привабливості підприємства;

  • створення ефективного механізму управління підприємством; -використання підприємством ринкового механізму в залученні фінансових ресурсів.

22.69 Охарактеризуйте основні ланки фінансової системи України.

Фінансова система пронизує усю національно-економічну систему, починаючи від домогосподарств, індивідуальних і партнерських підприємств, корпоративних підприємств й закінчуючи державою.

Загалом, фінансову систему можна розглядати за двома принципами: за внутрішньою будовою та за організаційною структурою.Так, за внутрішньою будовою фінансова система є сукупністю відносно відокремлених, але взаємозв'язаних фінансових відносин, які відображають специфічні форми та методи розподілу й перерозподілу ВВП.В цілому внутрішня структура фінансової системи відображає об'єктивну сукупність фінансових відносин і є загальною для всіх країн світу. Вона складається зі сфер та ланок.Сфери внутрішньої структури фінансової системи характеризують узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин. В основу виділення сфер покладено рівень економічної системи

Ланки внутрішньої структури фінансової системи вказують на відокремлену частину фінансових відносин. Виділення таких ланок проводиться за ознакою наявності відособленого фонду фінансових ресурсів чи специфічних форм і методів фінансових відносин.

Необхідно додатково зазначити, що окремою ланкою фінансової системи, яку неможливо віднести до жодної із сфер, про які у даному випадку йдеться, є страхування, що відображає відносини з приводу формування і використання колективних страхових фондів. Узагалі в межах фінансової системи страхування займає проміжне місце між державними фінансами та фінансами суб'єктів господарювання, оскільки, з одного боку, здійснення страхування забезпечується через страхові компанії, які є звичайними суб'єктами підприємництва, тобто їх діяльність належить до рівня мікроекономіки, а з іншого боку, створювані фонди відображають перерозподіл фінансових ресурсів між окремими суб'єктами страхування, тобто мають ознаки належності до макроекономіки. Додатково слід зазначити, що колективні страхові фонди можуть створюватись і державними страховими компаніями й тоді вони належатимуть до системи державних фінансів.На даний момент часу можна виділити п’ять сфер фінансової системи:

1. Сфера міжнародних фінансів.

2. Сфера державних фінансів.

3. Сфера фінансів суб'єктів господарювання.

4. Сфера фінансів домогосподарств.

5.Сфера фінансового ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]