Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

19. Визначте сутність та функції державних податків, зборів та платежів

Податки дозволяють вилучити та перерозподілити вартість валового внутрішнього продукту та національного доходу і при цьому утворити фонди грошових ресурсів загальнодержавного призначення.

Податки – це економічна категорія, наділена певним соціально-економічним змістом та функціями. Цю категорію можна розглядати:

  • за економічним змістом, коли податки являють собою особливі грошові відносини між державою та юридичними і фізичними особами. Саме тут проявляється суспільне призначення податків – мобілізувати грошові надходження в розпорядження держави Фіскальна функція. податкові поступлення повинні бути постійними, стабільними, рівномірно розподіленими в регіональному розрізі. Економічна функція дозволяє державі впливати на процес відтворення, нагромадження капіталу, платоспроможний попит населення, тощо.

  • за формою прояву, коли конкретними формами прояву категорії податку є види податкових платежів, які встановлюються законодавчими органами влади.

  • з організаційно-правової сторони, коли податок – це обов’язковий платіж, який надходить до бюджетного фонду у визначених законом розмірах і у встановлені терміни.

Податки класифікуються за такими ознаками:

  • за формою оподаткування;

  • за економічним змістом об’єкта оподаткування;

  • залежно від рівня державних структур, які їх встановлюють;

  • за способом стягнення;

  • за джерелами сплати.

Слід розуміти відмінності між податками прямими ( встановлюються безпосередньо щодо платника, який сплачує їх, та обсяг залежить від податкової бази) та непрямими ( встановлюються в цінах товарів та послуг, розмір не залежить від доходів платника, конкретні платники податків не завжди є їхніми носіями), знати податки загальнодержавні та місцеві. Функції – фіскальна, розподільна, контрольна, стимулювальна.

Податки – не єдина форма акумуляції грошових коштів бюджетом та іншими державними фондами. Існують ще обов'язкові платежі, яким притаманні риси податків:

  • Збори – обовязкові платежі, які мають разовий фіскальний характер і їх сплата повязана з компенсацією певних витрат організації діяльності; податкові платежі (збори): збір за спеціальне використання водних ресурсів, плата за землю – обов’язкові збори, які стягується з платників за умови конкретного еквівалентного обміну між державою та платником;

  • Плати - обовязкові платежі, які справляються з платників за умови конкретного еквівалентного обміну між ними і державою;

  • відрахування, внески – обов’язкові платежі з юридичних та фізичних осіб, яким притаманні ознаки цільового призначення.

20. Обґрунтуйте необхідність створення державних цільових фондів в складі фінансової системи України.

Перехід України до ринкової економiки ознаменувався кардинальними змiнани в органiзацiйнiй структурi господарстра, що призвело до модернiзацiї фiнансової системи держави i перш за все її центральної ланки – загальнодержавних фінансів. Тому виникає необхіднiсть осмислення та аналiзу змiн, що вiдбуваються в структурі, i якiсних характеристиках окремих фінансово-правових iнститутiв. Зокрема, це стосується централізованих цільових фондів. Данi фонди створюються з точно визначеним цiльовим призначенням – вирішення соціальних завдань суспільства. Фонди фiнансових ресурсiв цiльового призначення є самостiйною ланкою фiнансової системи i входять до складу державних фiнансiв. Основним централiзованим фондом грошових коштiв держави є бюджет. Кошти бюджету знеособленi i забезпечують реалiзацiю функцiй держави. Це i є причиною формування фондiв цiльового призначення. Державнi цiльовi фонди - це форма перерозподiлу i використання фiнансових ресурсiв, що залучаються державою для фiнансування деяких суспiльних потреб. За допомогою цiльових державних фондiв можливо впливати на процес виробництва через фiнансування, субсидування i кредитування пiдприємств;

надавати соцiальнi послуги населенню через виплату пенсiй, соцiальну допомогу, субсидування соцiальної iнфраструктури в цiлому. Джерела формування цiльових державних фондiв визначаються характером i масштабнiстю завдань, для реалiзації яких вони створенi. На їх величину впливає економiчний i фiнансовий стан держави на тому чи iншому етапi розвитку. Отже, джерела формування коштiв державних цiльових фондiв можуть мати як вiдносно стабiльний, так i тимчасовий характер.

Напрями використання коштiв залежать вiд призначення фондiв, конкретних економiчних умов i змiсту розроблених програм, що реалiзуються. Деякi державнi цiльовi фонди можуть бути iнвесторами i учасниками фiнансового ринку у зв’язку з тим, що, по-перше, нерiдко використання грошових коштiв не збiгається у часi з їх надходженням, а по-друге, доходи вiд iнвестицiй є додатковим джерелом фiнансування витрат вiдповiдного фонду. Правом створення цiльових фондiв надiленi як органи центральної, так i мiсцевої влади. На регiональному рiвнi формуються свої цiльовi фонди за рахунок мiсцевих джерел. Загальнодержавнi цiльовi фонди мають свої територiальнi вiддiлення i передають частину коштiв у розпорядження територiальних владних структур. Утворення державних цiльових фондiв вiдбувається або шляхом вiдокремлення видаткiв державного бюджету на певнi цiлi, що мають першочергове значення для країни в даний момент, або через формування спецiальних фондiв, якi мають самостiйнi джерела доходiв. Принципи органiзацiї централiзованих фондiв фiнансових ресурсiв можна сформулювати так:·вiдрахування до фондiв централiзовано визначаються державою вiдповiдними законами i є власнiстю держави;·вiдрахування до фондiв є обов’язковими платежами й можуть стягуватися примусово;·витрати з фондiв здiйснюються лише на певнi потреби, якi передбаченi законом. На сьогоднiшнiй день в Українi створено і дiють чотири iз п’яти передбачених Основами законодавства «Про загальнообов’язкове державне соцiальне страхування» цiльові страховi фонди: 1. Пенсiйний фонд України. 2. Фонд загальнообов’язкового державного соцiального страхування України на випадок безробіття. 3. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. 4. Фонд соцiального страхування від нещасних випадкiв на виробництві та професiйних захворювань .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]