Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-75.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
770.05 Кб
Скачать

49. Надайте характеристику призначенню місцевих фінансів як особливої ланки бюджетної системи України

Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим (далі АР Крим), обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Зведений бюджет АР Крим включає показники республіканського бюджету АР Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення. Зведений бюджет району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів. Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу. У випадку, коли місту чи району в місті адміністративно підпорядковані інші населені пункти, зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих населених пунктів. при розкритті сутності місцевих бюджетів слід виходити з того, що місцеві бюджети, з одного боку, є складовою частиною бюджетної системи держави, а з іншого — складовою частиною місцевих фінансів і віддзеркалюють певну систему економічних відносин. Ці економічні відносини виникають у двох площинах: у процесі формування доходів різних рівнів місцевих бюджетів, і при їх використанні як цільових фондів грошових коштів місцевих органів самоврядування. Незважаючи на велику різницю між доходами і видатками місцевих бюджетів, характерним для цих двох напрямів є те, що вони — носії розподільних відносин і мають однакове призначення — найповніше задовольняти потреби регіону. У процесі розподілу вартості валового внутрішнього продукту шляхом формування та використання місцевих бюджетів грошові відносини виникають між бюд­жетами середньої ланки та вищими бюджетами, підприємствами комунальної форми власності, закладами соціально-культурної сфери та населенням регіону. Тому особливістю місцевих бюджетів є те, що вони відображають певну чітко обмежену частину грошових відносин, які функціонують на окремій території. Не менш важливою особливістю функціонування місцевих бюджетів є те, що вони забезпечують матеріальну незалежність органів місцевого самоврядування, і безпосередньо їм підпорядковані. Це дає змогу місцевим органам самоврядування бути організаторами цих бюджетних відносин. Особливістю місцевих бюджетів є і те, що всі їх ланки органічно зв’язані не тільки між собою, а й з установами та підприємствами всіх форм власності, які функціонують на території регіону. Цей зв’язок проходить через два основні канали розподілу створеної вартості — надходженнями в бюджет і фінансуванням з бюджету. Сукупність особливостей розподільчих відносин, які виникають у процесі формування та використання місцевих бюджетів, дає можливість виділити їх з місцевих фінансів і бюджетної системи країни в окрему економічну категорію.

50. Надайте характеристику ознакам й функціям фінансів.

Фінанси

Þсистема економічних відносин, пов’язаних з нагромадженням, розподілом і використанням фондів грошових ресурсів2;

Þсукупність економічних відносин, що виникають в процесі формування і використання централізованих і децентралізованих грошових фондів3;

Þекономічні відносини, пов’язані з розподілом, перерозподілом і використанням частини вартості ВВП, НД держави та використанням централізованих, децентралізованих грошових коштів, коштів населення з метою виконання функцій і завдань держави та забезпечення умов розширеного відтворення, стимулювання працюючих, задоволення соціальних та інших потреб суспільства4;

Þсукупність грошових відносин, пов’язаних з формуванням, мобілізацією і розміщенням фінансових ресурсів та з обміном, розподілом і перерозподілом вартості створеного та основі їх використання ВВП, а за певних умов і національного багатства5;

  Із визначення економічної суті фінансів, можна виділити наступні «характерні ознаки»:

 фінанси обслуговують сферу грошового обігу, мають грошову форму вираження;

 фінанси завжди носять розподільчий характер;

 фінанси мають матеріального носія - фінансові ресурси, створюють і використовують доходи і фонди грошових засобів різноманітного призначення у процесі руху вартості валового внутрішнього продукту (є частиною вартості валового внутрішнього продукту).       Призначення фінансів - забезпечити необхідні умови для створення, розподілу та використання валового внутрішнього продукту в країні. А це досягається шляхом організації різноманітних фондів фінансових ресурсів на всіх етапах діяльності держави, підприємницьких структур і кожного окремого громадянина. Фінанси тісно пов'язані з такими економічними категоріями як гроші, ціна, заробітна плата, кредит, аче мають свої відмінності.

Після визначення сутності поняття, виникає необхідність наведення і основних функцій фінансів. Так, фінанси виконують дві функції, у яких найбільш повно розкривається їх соціально-економічний зміст. Це розподільна та контрольна функції. Розглянемо їх детальніше.

1. Розподільна функція вказує на те, що фінанси є дійсно інструментом розподілу й перерозподілу ВВП і НД держави. Загалом, призначення фінансів полягає у тому, щоб провести розподіл вартості ВВП і НД у грошовій формі, у результаті чого відбувається утворення і використання грошових фондів.

2. Контрольна функція фінансів є тісно взаємопов’язаною із попередньою (розподільною) та реалізується через фінансовий контроль.

Загалом, контроль за станом економіки та розвитком соціально-економічних процесів у суспільстві є важливою сферою діяльності у напрямку управління народним господарством. А однією із ланок системи контролю є фінансовий контроль, призначений сприяти успішній реалізації фінансової політики держави, а також забезпечувати процес формування та використання фінансових ресурсів всіх сфер господарювання.

Об'єктом фінансового контролю є грошові та розподільчі процеси в період формування та використання фінансових ресурсів, у тому числі й у формі коштів на всіх рівнях та ланках народного господарства.

На Україні фінансовий контроль здійснюється галузевими постійними комісіями Верховної Ради України, Національного банку, Міністерств економіки, фінансів, статистики, а також державними та приватними аудиторськими організаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]