Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

3.Ваше підприємство в умовах досконалої конкуренції знаходиться в стані довгострокової рівноваги. Чи отримує воно в такій ситуації економічний прибуток?

Економічний, або чистий, прибуток — це те, що залишається після вирахування всіх економічних витрат — явних і неявних витрат на заробітну плату, ренту і позичковий відсоток, і, крім того, нормального прибутку — із загального доходу підприємства.

В умовах досконалої конкуренції в довгостроковому періоді рівноважні конкрентні фірми отримують нульовий економічний прибуток і кожна з них обирає обсяги виробництва , при якому виконується умова P=MR=minLATC=LMC

P- прибуток

MR – граничний дохід

Min LATC – мінімальні середні витрати у довгостроковому періоді

L

C

R

MC – граничні витрати у довгостроковому періоді

МС

ATC

Р

МR

Q

БИЛЕТ № 6

1. Дослідіть поняття та типи економічних систем, їх структуру та зміст..Україна.

Економічна система - це сукупність всіх економічних процесів, що відбуваються в суспільстві на основі сформованих у ньому відносин власності та господарського механізму. Зрозумівши суть системи, можна зрозуміти й численні закономірності господарського життя.

Традиційна економіка характеризується багатоукладністю економіки, збереженням натурально-общинних форм господарювання, відсталою технікою, широким застосуванням ручної праці, нерозвиненою інфраструктурою, найпростішими формами організації праці і виробництва, бідністю населення. Риси традиційної економіки: замкнуте натуральне господарство, безпосередній зв’язок виробництва і споживання, залежність від природних чинників, ручна праця, нерозвинена система поділу праці.

Ринкова економічна система ґрунтується на 3 блоках: 1.свобода вибору 2.Нерозвинена система поділу праці конкуренція і вільне ціноутворення; 3. право власності. Втручання держави в економічні процеси виважене. Усі економічні рішення приймаються ринковими суб’єктами самостійно на свій страх і ризик. Риси системи: відкрита договірна система опосередкований зв’язок між виробництвом та споживанням машинна праця залежність від чинників, вироблених людино розвинена система суспільного розподілу праці

1)Командна економічна система характеризується монополією державної власності, розпорядником якої виступає державний апарат, відсутністю вільних товарно-грошових відносин, концентрацією в руках єдиного політичного й економічного центру всіх важелів впливу на господарську діяльність підприємств, значної частини додаткового продукту. Їй притаманні затратність виробництва, несприятливість до НТП, зрівняльний розподіл результатів виробництва, відсутність матеріальних стимулів до ефективної праці, хронічний дефіцит (особливо товарів народного споживання) тощо. Риси: монополія державної власності, відсутність вільних ринкових відносин, обмеження самостійності господарюючих суб’єктів, машинна і ручна праця, нерозвинена система поділу праці.

2) Змішана економічна система. Системи, у яких використовується і взаємодіють ринково-конкурентний і державні регулятори виробництва, звуться змішаними. Мета такого сполучення полягає в тому, щоб зберегти переваги ринкового саморегулювання економіки з одночасним усуненням його негативних ефектів. Це ставить визначені межі масштабам і формам утручання держави в економічні процеси. Державні органи не можуть використовувати такі методи, як фіксація цін, визначення обсягу виробництва і розміру прибутку, тому що це з неминучістю призведе до відключення ринк. механізму. Переважно Держава використовує непрямі методи, що змінюють поведінки автономних суб’єктів шляхом взаємозв’язку їхніх приватних інтересів із загальнонаціональними пріоритетами.

Економічна система має дуже важливе значення, оскільки вивчає ринкову економіку, командно-адміністративну (планова) економіку, змішану економіку.

Перехідна економіка є кроком уперед порівняно з командною. У 2000 р. Україна істотно наблизилася до макроекономічної стабілізації. Обсяг національного виробництва почав зростати. Це дає підстави для сподівань, що з перебігом часу в Україні сформується зріла модель ринкової економіки.

Економічна система вирішує питання сучасної перехідної економіки на різноманітних рівнях.

По-різному тлумачаться економіка, економічна система (або спосіб виробництва), від яких потрібно переходити до іншої економіки, системи тощо. Переважна більшість авторів називають її адміністративно-командною системою, окремі – плановою економікою, соціалістичним устроєм, державним соціалізмом, базисом, що ґрунтується на позаекономічній залежності. Водночас більшість авторів визнають, що період зміни одного типу економіки (адміністративно-командної системи тощо) іншим (ринковою економікою та ін.) є перехідним періодом. Останній можна визначити як особливий період, протягом якого економіка країни або групи країн переходить в істотно інший стан внаслідок докорінної трансформації економічної системи. Перехідний період в Україні розпочався 1991 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]