Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2.Розкрийте сутність і види еластичності попиту та пропозиції.

Еластичність є ступенем реакції однієї величини на зміну іншої. Вона показує, на скільки відсотків змінилася одна змінна економічна величина при зміні іншої на 1 відсоток. Кількісно еластичність вимріється показником, який називають коефіцієнтом еластичності (Е) – це відношення відсоткової зміни однієї величини до відсоткової зміни іншої. Розрізняють еластичність попиту за ціною, за доходом, і перехресну еластичність.

Еластичність попиту за ціноюDP) показує, на скільки відсотків зменшиться обсяг попиту, якщо ціна зміниться на один відсоток: ЕDP = (∆ Qd / Qd) / (∆P / P) ,де ∆Qd- зміна обсягу попиту ∆P –приріст ціни, Qd- - первинний обсяг попиту, Р –первинна ціна.

Як правило, Еdp<0, так як попит та ціна - величини, обернено пропорційні, то на практиці використовують абсолютне значення еластичності: │Edp│. Якщо зміна ціни на 1% викликає зміну обсягу попиту, що перевищує 1%, то це свідчить про наявність еластичного попиту (Еdp >1). Якщо зміна ціни на 1% зумовлює меншу зміну обсягу попиту, то має місце нееластичний попит (Еdp<1). Якщо зміна ціни на 1% зумовлює таку саму зміну попиту на 1%, то наявна одинична еластичність попиту ( Е=1). Якщо зміна ціни не впливає на зміну обсягу попиту, має місце абсолютно нееластичний попит (Е=0). Якщо нескінченно мала зміна ціни призводить до нескінченного зростання обсягу, існує абсолютно еластичний попит (Е→∞) (рис. 5.7).

Р

D1 E=0

D

(Е→∞)

Q

Рис. 5.7. Абсолютно еластичний та абсолютно нееластичний попит

На рис. 5.8 представлена лінія попиту з постійною еластичністю (D) та пряма лінії попиту із змінною еластичністю (D1). З ціновою еластичністю попиту пов’язана величина валової виручки продавця. Валова виручка залежить від попиту: ТR = PQD. Приріст виручки задається формулою: ∆ТR = QD ∆P(1 –E). Таким чином, при еластичності попиту Е >1 для збільшення виручки продавцю потрібно знижувати ціну, так як цінові втрати компенсуються зростанням продаж. При нееластичному попиті 0< Е< 1 для збільшення виручки потрібно збільшувати ціну.

Перехресна еластичність попиту. Наявність товарів-субститутів і товарів-комплементів формує відповідну реакцію споживачів стосовно обсягу попиту на споріднені товари. Якщо ціна змінюється на один із товарів пари, то це потребує дослідження перехресної еластичності попиту.

P D(EDP = const)

EDP 1 (еластичний попит)

EDP = -1

EDP  1 (нееластичний попит)

EDP =0

D1 (EDP  const)

Рис. 5.8. Постійна та змінна еластичність попиту. Перехресна еластичність попиту – це чутливість споживчого попиту на товар А до змін, що відбулися в ціні супутнього товару В: ЕDA/B = (∆QDA /QDA) / (∆PB / PB) , де ∆QDA - зміна обсягу попиту на товар А; ∆РВ - зміна ціни на товар В.

Для товарів-субститутів обсяг попиту на товар А змінюється прямо пропорційно зміні ціни на товар В: ЕDA/B >0. Для товарів комплементів обсяг попиту на товар А знаходиться в оберненій залежності від зміни на товар В: ЕDA/B <0. Для незалежних товарів коефіцієнт перехресної еластичності має нульове значення, тобто ЕDA/B = 0.

Еластичність попиту за доходом показує ступінь зміни попиту на товар, зумовлений зміною доходу споживача: ЕDI = (∆QD / QD) / (∆I / I) , де ∆QD - зміна обсягу попиту, ∆I - зміна обсягу доходу; І – обсяг доходу до його зміни. Якщо ЕDI<0 то товар вважається низькоякісним, якщо ЕDI>0. то товар вважається нормальним; 0 <ЕDI<1 для товарів першої необхідності, ЕDI >1 для предметів розкоші.

Еластичність пропозиції – це чутливість пропозиції до змін, що відбуваються в ціні товару, який підприємець готовий поставити на ринок. Цінова еластичність пропозиції визначається як відношення відсоткової зміни обсягу пропозиції до відсоткової зміни ціни товару: ЕSP = (∆QS / QS) / (∆P / P)

Оскільки крива пропозиції має додатний (пряма залежність) нахил, то й коефіцієнт еластичності пропозиції ЕSP матиме додатний знак. На еластичність пропозиції впливають фактор часу і взаємозамінність факторів виробництва (зростання ціни на один з факторів, який можна замінити іншим, дешевим, зумовлює скорочення витрат підприємця і збільшення пропозиції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]