Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-38.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

2. Розкрийте сутність процесу обґрунтування інвестиційних рішень. Поняття дисконтованої величини. Показники теперішньої та майбутньої вартості у прийнятті інвестиційних рішень.

Дисконтування означає перерахунок вигод і витрат для кожного розрахункового періоду за допомогою норми (ставки) дис­конту. При дисконтуванні за допомогою приведеної про­центної ставки, що визначається альтернативними інвести­ційними можливостями, здійснюється розрахунок відносної цінності однакових грошових сум, одержуваних або сплачу­ваних у різні періоди часу. Приведення до базисного періо­ду витрат і вигод t-го розрахункового періоду проекту зруч­но здійснювати через їх множення на коефіцієнт дисконту­вання d, що визначається для постійної норми дисконту г як:

, де t — номер кроку розрахунку.

У стабільній ринковій еко­номіці величина норми дисконту стосовно власного капіта­лу визначається з депозитного процента по вкладах з ураху­ванням інфляції та ризиків проекту. Якщо норма дисконту буде нижчою від депозитного процента, інвестори воліти­муть класти гроші в банк. Якщо норма дисконту істотно пе­ревищуватиме депозитний банківський процент (з ураху­ванням інфляції та інвестиційних ризиків), виникне підви­щений попит на гроші, а отже, підвищиться банківський процент.

Метод розрахунку чистого приведеного (дисконтованого) доходу, який базується на співставленні величини первісної інвестиції з загальною сумою дисконтованих чистих грошо­вих надходжень, що генеруються нею протягом прогнозова­ного періоду. Оскільки притік грошових коштів розподіле­но в часі, його дисконтують за допомогою коефіцієнта, що встановлює інвестор, самостійно виходячи зі щорічного відсотку повернення, який він бажає або в змозі мати на інвестований ним капітал.

Чистий приведений (дисконтований) дохід визначаєть­ся з урахуванням дисконтування за відомою формулою: ЧПД = ГП – ІС, де ЧПД - чистий приведений дохід; ГП - грошовий потік (у теперішній вартості) за весь період експлуатації інвестиційного проекту; ІC - сума інвестиційних коштів, спрямованих на реалізацію інвестиційного проекту.

3.Значна частина нового будівництва здійснюється в Росії іноземними компаніями. Уряд має намір допомогти російським будівельним компаніям зайняти більшу частку на ринку. Який інструмент економічної політики — імпортну квоту, імпортний тариф чи внутрішню субсидію — ви порадили б використати для цього та чому?

Кво́та е́кспортна (і́мпортна) — граничний обсяг певної категорії товарів, який дозволено експортувати з території України (імпортувати на територію України) протягом встановленого терміну та який визначається у натуральних чи вартісних одиницях.

 Імпортне мито – податок, який накладається на кожну одиницю товару, що завозиться до країни.

Внутрішня субсидія - найбільш завуальований фінансовий метод торговельної політики і дискримінації проти Імпорту, що передбачає бюджетне фінансування виробництва у власній країні товарів, які конкурують з Імпортними.

Я раджу використати такий економічний інструмент, як внутрішня субсидія, тому що в задачі йде мова про іноземні компанії, про будівництво, яке здійснюється за допомогою людей. А так як, імпортна квота та імпортне мито – це інструменти які відносяться до товарів, а не до робочої сили, тобто людей, а внутрішня субсидія навпаки використовується по відношенню до робочої сили.

Білет № 30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]