Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Tovaroznavstvo_TH_GRS.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Усереднений хімічний склад соєвого борошна, %

Показники

Соєве борошно

повножирне

напівзнежирене

знежирене

Білок

38,5

45,6

48,9

Жири

20,2

6,3

1,0

Цукри

9,0

11,2

12,8

Крохмаль

16,0

20,7

21,0

Зола

4,7

5,2

5,3

2. 5. Пакування, маркування, транспортування і зберігання борошна

Борошно упаковують у споживчу і транспортну тару. Споживчою тарою є пакети паперові, пачки картонні або паперові з внутрішнім пакетом тощо.

Транспортною тарою є ящики фанерні, дощані, з гофрованого картону і мішки. За ГСТУ 46.004–99, борошно пшеничне пакують в тканинні мішки не нижче 3 категорії, або в 4–5 шарові паперові мішки з мішками–вкладишами, або в паперові мішки і пакети, або в мішки з поліпропіленових ниток. Мішки для пакування мають бути цілими, міцними, чистими, сухими, не зараженими шкідниками і не повинні мати сторонніх запахів.

Маркування наносять на кожну одиницю транспортної тари. На мішок з борошном пришивається або наклеюється маркувальний ярлик з міцного картону, паперу для мішків або спеціального обгорткового паперу. На ярлик наносять такі дані: товарний знак і (або)назву підприємства–виробника, його місцезнаходження, назву продукту (вид, різновид, сорт, номер), масу нетто (кг), дату виготовлення (рік, місяць, число, номер зміни), позначення стандарту, строк зберігання. На транспортній тарі повинен бути нанесений маніпуляцій ний знак „боїться сирості”.

Борошно перевозять залізничним, автомобільним і водним транспортом. Транспортні засоби повинні бути чисті, сухі, не заражені шкідниками хлібних запасі, без сторонніх запахів.

Борошно зберігають на складах і базах хлібопродуктів. Приміщення для зберігання повинні бути сухими, чистими, мати добру вентиляцію, не бути зараженими шкідниками хлібних запасів, добре освітленими. Білити стіни у складських приміщеннях необхідне не менше ніж двічі на рік.

Мішки з борошном складають у штабелі не дерев’яні підтоварники або дерев’яні решітки. Штабелі розміщують окремо за видами та сортами борошна, за датами надходження.

Оптимальною відносною вологістю повітря для зберігання борошна є 60...70 %. Сприятлива температура зберігання від + 5 до + 15 ºС. Для тривалого зберігання борошна температура має бути нижчою – від + 5 до – 15 ºС.

Різке коливання параметрів повітря у складському приміщенні (при вентилюванні навесні) негативно впливає на якість продукту.

Гарантований термін зберігання борошна – 12 місяців.

У повітрі складів для зберігання борошна завжди є борошняний пил. Мінімальна вибухонебезпечна концентрація борошняного пилу у повітрі становить 20,3 г/м3, тому усі металеві предмети у складі мають бути заземлені.

Запитання для самоперевірки

  1. Які класифікації зернових існують (за хімічним складом, за призначенням)?

  2. Як відрізняється співвідношення основних складових у зерні різних культур? За якими показниками оцінюють якість зерна?

  3. На які типи поділяють зерно різних культур?

  4. Які показники враховують при оцінці якості борошна?

  5. Інші види борошна - особливості хімічного складу, застосування.

  6. Пакування, умови і строки зберігання борошна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]