Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

3. Виникнення, еволюція та типи грошей.

Гроші являють собою один з найважливіших винаходів людства. З того моменту, коли певний товар почав виконувати роль головного предмета обміну, виникають, а потім розвиваються грошові відносини. Гроші – це особливий товар, який стихійно виділився серед інших товарів для виконання функції загального еквіваленту.

На початковому етапі гроші були представлені певними споживчими продуктами (худоба, зерно, хутро). Такі гроші за ознаками свого матеріального тіла отримали назву продуктових грошей. Через певні вади цих товарів в якості загального еквіваленту виникають металеві гроші.

Металеві гроші – це такі гроші, матеріальне тіло яких виготовлено з певного металу, а загальним еквівалентом вони стають завдяки великим витратам виробництва на видобуток цього металу. Історії відомі два види металевих систем: біметалізм та монометалізм. Біметалізм – це грошова система, в якій за золотом і сріблом законодавчо закріплено рівноправну роль грошей. Монометалізм – грошова система, основу якої становить лише один метал.

З появою паперових грошей (вперше вони були випущені в Китаї у 12 ст., і лише у 17 ст. з‘явились в Європі) відбулось відокремлення грошового знаку від реальної вартості, що позначалася ним. Паперові гроші це такі гроші, які є лише знаками вартості виготовленими з паперу. Залежно від характеру розміну паперових грошей на золото існувало три різновиди золотого монометалізму: 1) золотомонетний стандарт; 2) золотозлитковий і золотодевізний стандарт; 3) золотодоларовий стандарт. Золотомонетний стандарт передбачав обов‘язковий перебіг золотих монет в обігу, всі інші види грошей розмінювалися на золото. Країна встановлювала золотий вміст своєї грошової одиниці та підтримувала жорстке співвідношення між запасом золота й внутрішньою кількістю грошей. Після І світової війни припиняється обіг золотих монет, а монетарне золото зосереджується в руках держави. В європейських країнах-переможницях встановлюється золотозлитковий стандарт, за якого визначена державою сума грошей обмінювалася на стандартний золотий злиток (12,5 кг). В переможених країнах встановлюється золотодевізний стандарт, де паперові гроші цих країн спочатку обмінювалися на іноземну валюту (девізи) країн-переможниць, яка вже потім обмінювалася на золото. Після ІІ світової війни встановлюється золотодоларовий стандарт, за якого лише урядам та центральним банкам країн-членів МВФ надавалася можливість обмінювати долари США , якими володіли ці країни, на зливки з золотого запасу США. Поступово золотий запас США скорочувався і у 1971 році обмін доларів на золото було припинено. Відбулося остаточне витіснення золота з обігу, основу якого склали паперові гроші.

Сучасною формою грошей є електронні гроші. Вони існують у вигляді електронного запису в пам‘яті банківського комп‘ютера.

Виділяють два найважливіших типи грошей: повноцінні та неповноцінні. Повноцінні гроші – це такі, які є загальним еквівалентом завдяки витратам виробництва на виготовлення їх матеріалу на рівні номінального знака вартості, який на них позначений (золоті монети). Неповноцінні гроші – це ті, витрати на виготовлення яких є значно меншими, ніж той номінальний знак вартості, який на них позначений (паперові гроші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]