Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 5 товарна форма організації суспільного виробництва. Товар і гроші

План

1. Форми економічного життя людей: натуральне і товарне виробництво.

2. Проста і розвинена форми товарного виробництва. Товар та його властивості.

3. Виникнення, еволюція та типи грошей.

4. Функції грошей і грошові агрегати.

5. Закон грошового обігу та інфляція.

1. Форми економічного життя людей: натуральне і товарне виробництво.

Розвиток людства свідчить, що суспільне виробництво здійснюється в певних економічних формах, які зберігаються протягом тривалих історичних етапів. До загальноекономічних форм відносять натуральне і товарне виробництво.

Натуральне виробництво – історично перша форма існування суспільства, в якій виробництво скеровано безпосередньо на задоволення власних потреб виробника. Основними рисами натурального господарства є : 1) замкнутість (в такій системі кожна господарська одиниця здійснює всі види робіт, починаючи від добування сировини і завершуючи кінцевою підготовкою продукту до споживання); 2) консервативність (типовими є традиційність виробництва і продукції, які відтворювалися без істотних змін на протязі століть і виступали як обов‘язкові, звичаєві господарські норми); 3) слабо виражений поділ праці.

На певному етапі розвитку продуктивних сил виникає нова форма господарства – товарне виробництво. Воно являє собою таку форму організації суспільного виробництва, при якій виробничі відносини між людьми проявляються через ринок, через купівлю-продаж продуктів праці, в результаті чого продукт праці перетворюється на товар. Основними рисами товарного виробництва є : 1) суспільний поділ праці, в результаті якого створюється необхідність обмінювати продукти виготовлені різними виробниками; 2) виникнення приватної власності і перш за все на засоби виробництва; 3) стихійний характер товарного господарства; 4) наявність ринку тобто особливої сфери, в якій відбувається обмін товарів, зіткнення та узгодження інтересів виробників і споживачів товарів. Отже, товарне виробництво – це таке виробництво, де предмети виготовляються не лише для задоволення потреб виробників, а й з метою продажу. Товарне виробництво стає домінуючим в період виникнення капіталізму.

2. Проста і розвинена форми товарного виробництва. Товар та його властивості.

Є дві форми товарного виробництва: проста і розвинена. Просте товарне виробництво характеризується поєднанням безпосередніх виробників із засобами виробництва, при розвиненому – виробники не є власниками засобів виробництва. Просте товарне виробництво базується на власній праці, а розвинене – на експлуатації чужої праці. Продукт праці в простому товарному виробництві належить товаровиробникові, а в розвиненому – власникові засобів виробництва, тобто капіталістові. Просте товарне виробництво є дрібним, розпорошеним, в ньому не існує глибокого поділу праці, а кінцева мета – задоволення особистих потреб товаровиробника через обмін товарів. Розвинене товарне виробництво передбачає спільну працю багатьох найманих працівників, глибокий поділ праці. Його мета – отримання прибутку капіталістом.

Таким чином, просте товарне виробництво – це, здебільшого, процес виробництва продукції для обміну відокремленими дрібними товаровиробниками (селянами і ремісниками), які не використовують найманої праці. Розвинене товарне виробництво означає процес виробництва продукції на малих, середніх та великих капіталістичних підприємствах для обміну з метою отримання прибутку та його використання для розширення виробництва і споживання. Основною відмінністю простого і розвиненого товарного виробництва є те, що останнє з погляду відносин обміну означає перетворення на товар робочої сили.

Товар – це продукт, що виробляється не для особистого споживання, а призначений для продажу (обміну на гроші). Кожен товар має кілька властивостей, що розглядаються з об‘єктивної та суб‘єктивної сторін. Серед властивостей товару є: споживча вартість, корисність, вартість, мінова вартість.

Споживча вартість – це здатність товару задовольняти потреби людей. Вона прямо залежить від природних властивостей речей, від їх фізико-біологічних якостей. Корисність товару залежить від суб‘єктивних уподобань кожної окремої людини. Один і той же товар з однією і тією ж споживчою вартістю буде мати різну корисність для окремих споживачів. Наступна властивість товару – це його вартість. Вартість товару представники різних шкіл політичної економії трактували по-різному. В найбільш загальному розумінні вартість – це величина праці, затраченої на виробництво товару. Грошовим вираженням вартості є ціна. Мінова вартість – означає властивість товару обмінюватися, це кількісна пропорція, в якій один товар обмінюється на інший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]