Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

3. Сучасні форми суспільного продукту.

Основними сучасними формами суспільного продукту є ВВП, ВНП, ЧВП та НД. Це макроекономічні показники, що свідчать про економічний стан країни, рівень життя її населення та дають можливість порівняти економічний розвиток та добробут різних держав.

ВВП – це сукупна вартість товарів і послуг, виготовлених протягом певного періоду часу (як правило протягом року) усіма підприємствами, що розташовані на території країни, незалежно від їх національної приналежності. Існує три методи розрахунку ВВП: за витратами, за доходами та виробничий метод. Незалежно від обраного методу розрахунку (за витратами чи за доходами) суми отриманого показника ВВП повинні бути тотожними. ВВП за витратами розраховується за формулою:

ВВП=С+І+Д+Х,

де С – споживання домогосподарств;

І – валові приватні внутрішні інвестиції (інвестиції в основний капітал, в житлове будівництво, в товарні запаси тощо);

Д – видатки держави (купівля товарів і послуг центральними і місцевими органами влади);

Х – чистий експорт (різниця між експортом та імпортом).

ВВП за доходами дорівнює сумі наступних складових: з/п, проценту, ренти, непрямих податків на бізнес, амортизаційних відрахувань та прибутку.

ВВП за виробничим методом розраховується як сума доданих вартостей, що створена усіма галузями економіки. Додана вартість означає новостворену вартість і є різницею між валовим випуском (виручкою від реалізації товарів) та проміжним споживанням (витратами на засоби виробництва).

Розрізняють номінальний і реальний ВВП. Номінальний – це сума товарів і послуг, обчислена в цінах поточного року. Реальний – це вартість товарів і послуг, обчислена в цінах попереднього або базового року, тобто реальний ВВП це номінальний ВВП з урахуванням інфляції.

ВНП – це сукупна вартість товарів і послуг, виготовлених протягом певного періоду часу (як правило протягом року) усіма вітчизняними підприємствами, незалежно від їх місцезнаходження.

В більшості випадків за обсягами показники ВВП та ВНП практично не відрізняються один від одного, різниця коливається в межах 1–3%. Кожна країна обирає один з цих показників для формування статистичних даних виходячи із структури і особливостей власної економіки.

ЧВП – це ВВП за вирахуванням тієї частини виробленого продукту, яка необхідна для відшкодування капітальних благ, зношених в процесі його виробництва (амортизаційних відрахувань), тобто ЧВП = ВВП– Амортизація.

НД – це загальний дохід, отриманий постачальниками ресурсів за їхній внесок у виробництво ВВП. Національний дохід розраховується як різниця між ЧВП та непрямими податками на бізнес (ПДВ, акцизний збір, мито), звідси також можна стверджувати, що НД = ВВП – Амортизація – непрямі податки на бізнес.

Тема 13 економічний розвиток. Зайнятість, відтворення робочої сили та їх регулювання державою

План

1. Економічні цикли, їх види та причини.

2. Економічне зростання, його типи, переваги та недоліки.

3. Фактори економічного зростання.

4. Сутність і форми зайнятості.

5. Безробіття та його види. Державне регулювання зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]