Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

7. Міжнародні валютні відносини.

Міжнародні валютні відносини дозволяють валютам різних країн виконувати функцію світових грошей. Міжнародні валютні відносини здійснюються через валютний ринок, що забезпечує купівлю-продаж грошових знаків різних країн та платіжних документів в іноземній валюті. Ціною зазначених об‘єктів валютного ринку є валютний курс. Валютний курс – це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях інших країн. На валютний курс впливає багато чинників: стан платіжного балансу, рівень інфляції, співвідношення між попитом і пропозицією кожної валюти, міграція капіталів між країнами, політична стабільність, економічна кон‘юнктура, стійкість валюти та довіра до неї та інші чинники.

Валютна політика являє собою сукупність економічних, правових та організаційних заходів, що здійснюються державою у сфері валютних відносин за допомогою відповідних інструментів. Інструментами валютної політики є ревальвація і девальвація валюти, валютний демпінг та валютна інтервенція. Ревальвація характеризується діями стосовно підвищення курсу національної валюти відносно іноземної. Внаслідок цього, з одного боку, забезпечується приплив іноземних інвестицій в країну, а з іншого – несприятливі умови діяльності вітчизняних експортерів. Протилежними є заходи девальвації, які характеризуються зниженням курсу національної валюти відносно іноземної, наслідком чого є стимулювання експорту через нижчі ціни на продукцію експортерів на міжнародних ринках. У випадку, коли купівельна спроможність національної валюти падає повільніше, ніж її курс щодо інших валют, має місце валютний демпінг, який характеризується вивозом товарів з країни із знеціненою валютою до країн з більш твердою грошовою одиницею за цінами, що є нижчими від світових. Валютний демпінг є засобом захоплення міжнародних ринків збуту через привабливість цін на товари даної країни. Крім того, експортери, продаючи товари за кордон, здійснюють наповнення вітчизняного ринку іноземною валютою. Валютні інтервенції, як інструмент валютної політики, являють собою операції з купівлі-продажу іноземної валюти з метою регулювання попиту і пропозиції на валютному ринку і впливу на валютний курс. Іноді цей інструмент використовують з метою тимчасового уникнення девальвації національної грошової одиниці.

Тема 17 економічні аспекти глобальних проблем та їх вплив на економічний розвиток україни

План

1. Причини виникнення, сутність і класифікація глобальних проблем.

2. Глобальні проблеми людства та шляхи їх розв‘язання.

3. Вплив глобальних проблем на економічний розвиток України.

1. Причини виникнення, сутність і класифікація глобальних проблем.

Глобалізація є невід‘ємною характеристикою сучасного світового господарства. Поняття «глобальні проблеми» походить від французького слова «global», що означає «всезагальний», «той, що охоплює всю земну кулю». Глобальні проблеми – являють собою проблеми загальносвітового значення, що впливають на розвиток і функціонування усіх без винятку країн світу і можуть бути вирішені виключно шляхом об‘єднання спільних зусиль людства. Класифікація глобальних проблем передбачає їх поділ на три групи: 1) проблеми, що виникають у сфері взаємодії природи і суспільства (забезпечення людства сировиною, енергією, продовольством, збереження природи, оволодіння космічним простором); 2) проблеми соціально-економічних та воєнно-політичних відносин (роззброєння, відносини між державами різних соціально-економічних устроїв та різних рівнів економічного розвитку); 3) проблеми, пов‘язані з розвитком людини і забезпечення її майбутнього (епідемії, наркоманія, голод, зубожіння).

Головними причинами виникнення глобальних проблем є: 1) низький рівень впровадження ресурсо- та енергозберігаючих, екологічно чистих технологій; 2) швидкі темпи урбанізації, зростання мегаполісів; 3) варварське ставлення людини до природи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]