Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра економічної теорії

Опорний конспект лекцій з дисципліни

«Політична економія»

Тема 1

ПРЕДМЕТ І МЕТОД ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ

План

1. Предмет і об‘єкт політичної економії.

2. Функції політичної економії.

3. Методи дослідження дисципліни.

4. Виникнення і розвиток політичної економії як науки.

1. Предмет і об‘єкт політичної економії.

Політична економія являє собою дисципліну, що належить до суспільних наук, серед яких також є філософія, соціологія, історія, правознавство тощо. Вона вивчає закони становлення і розвитку економічної системи суспільства з метою максимально ефективного задоволення постійно зростаючих потреб людства за умови обмежених ресурсів. Слово «політея» в перекладі з грецької означає «суспільний устрій», а назва «економіка» утворилась із поєднання двох слів грецького походження «ойкос» – будинок, господарство і «номос» – вчення, закон, тобто означає «закони ведення суспільного господарства».

Як і будь-яка інша дисципліна політична економія має свій предмет та об‘єкт дослідження. Предметом політичної економії є закони еволюції економічних відносин людей в усіх сферах суспільного відтворення (виробництві, обміні, розподілі та споживанні). Відповідно об‘єктом даної науки є економічне життя суспільства, тобто безпосередньо економіка (практика господарювання).

В основі економічної діяльності лежить низка законів. Економічний закон виявляє суттєві, стійкі і необхідні причинно-наслідкові зв‘язки між властивостями явищ, процесів, елементів економічної системи. Сукупність законів економічного розвитку складається з всезагальних законів (властиві будь-якому типу економічної системи), особливих економічних законів (виражають такі особливості економічних відносин, що є спільними для декількох типів економічних систем) та специфічні економічні закони (ті, що діють лише в умовах певного економічного ладу).

Формулювання економічних законів відбувається за допомогою економічних категорій – наукових понять, що характеризують окремі сторони економічних явищ. В процесі свого розвитку економічна наука сформувала цілу низку економічних категорій, до яких належать: власність, товар, вартість, гроші, капітал, ринок, наймана праця, заробітна плата тощо. Кожен економічний закон групує навколо себе певну кількість відповідних йому економічних категорій.

2. Функції політичної економії.

Основними функціями політичної економії є теоретико-пізнавальна, практична, світоглядна (ідеологічна) та методологічна.

Теоретико-пізнавальна функція полягає у розкритті змісту економічних законів та категорій, тобто у вивченні сутності економічних явищ і процесів, аналізі причинно-наслідкових зв‘язків між ними, дослідженні притаманних їм внутрішніх суперечностей тощо.

Практична функція полягає у комплексному обґрунтуванні конкретних шляхів використання економічних законів та подолання суперечностей, що гальмують економічний поступ. В сучасній економіці практична функція забезпечує формування наукової основи економічної політики держави.

Світоглядна (ідеологічна) функція полягає в сприянні політичною економією формуванню наукової економічної свідомості та економічного світогляду людей. Економічне мислення дозволяє людині правильно зрозуміти і пояснити існуючі економічні явища, здійснити оптимальний вибір. Також економічне мислення дає можливість збалансованого застосування адміністративних та ринкових важелів управління економікою на рівні держави.

Методологічна функція (методологія – це система методів, прийомів, інструментів пізнання) полягає в тому, що політична економія виступає теоретичним фундаментом для низки галузевих і функціональних економічних наук, вона служить для них основою використання загальнонаукових принципів і законів, обґрунтовує базові економічні категорії для цих дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]