Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 12 суспільне відтворення. Суспільний продукт і його основні форми

План

1. Сутність економічного відтворення та його види.

2. Суспільний продукт, його структура та методи обчислення.

3. Сучасні форми суспільного продукту.

1. Сутність економічного відтворення та його види.

Для існування і розвитку людського суспільства процес виробництва матеріальних і нематеріальних благ має тривати безперервно, а не одноразово, і постійно відновлюватись. Процес відновлення виробництва називають економічним відтворенням. Економічне відтворення може відбуватись в межах окремого домогосподарства, підприємства чи навіть галузі. Сукупність процесів відтворення всіх господарюючих одиниць називають суспільним економічним відтворенням. Проте суспільне економічне відтворення не є простою сумою результатів відтворення домогосподарств та підприємств, йому притаманна поява принципово нових якостей, що відображають інтереси всього суспільства.

Суспільне економічне відтворення передбачає постійно повторюваний процес відновлення всіх своїх складових елементів: відтворення продуктивних сил, відтворення суспільного продукту, відтворення факторів виробництва, відтворення суб‘єктів ринкових відносин, відтворення поряд з виробництвом й інших сфер (обміну, розподілу і споживання).

Розрізняють два види економічного відтворення: просте і розширене.

Просте відтворення – це таке, коли суспільне виробництво в кожному наступному періоді відновлюється в незмінних (сталих) масштабах. За умови простого відтворення всі отримані доходи і прибутки повністю використовуються на споживання, а заощадження та інвестиції не здійснюються. Просте відтворення домінувало в економічній системі аграрного типу. Розширене відтворення – це таке, коли суспільне виробництво в кожному наступному періоді відновлюється в зростаючих масштабах. Розширене відтворення означає виробництво зростаючих обсягів товарів і послуг кращої якості, відтворення засобів виробництва та грошового капіталу в розширених масштабах, збільшення кількості найманих працівників, використання частини отриманих прибутків на заощадження та інвестиції. Розширене відтворення домінує в економічних системах індустріального та постіндустріального типів.

2. Суспільний продукт, його структура та методи обчислення.

Суспільний продукт – являє собою сукупність матеріальних і нематеріальних благ, створених у суспільному виробництві протягом певного періоду часу. З приводу створення суспільного продукту в межах відносин економічної власності виникають відносини двоякого виду: з одного боку, відбувається процес вилучення корисних властивостей із речовин природи у процесі праці, а з другого – при цьому формуються і розвиваються відносини між людьми у сфері безпосереднього виробництва.

Структуру суспільного продукту можна охарактеризувати по-різному: з позиції вартісних відносин і з позиції функцій його окремих складових. З позиції вартісних відносин (товарно-грошових) структура суспільного продукту співпадає з вартісною структурою товару, що складається з трьох елементів: постійного капіталу, авансованого у засоби виробництва, змінного капіталу, авансованого у найману робочу силу та з додаткової вартості, створеної найманою працею.

З позиції функцій окремих складових суспільного продукту його структура складається з фонду заміщення, фонду споживання і фонду нагромадження. Фонд заміщення – являє собою частину суспільного продукту, спрямовану на відновлення засобів і предметів праці, зношених в процесі виробництва. Джерелами фонду заміщення є амортизаційний фонд і вартість спожитих оборотних фондів, що перенесені на суспільний продукт. Фонд споживання – являє собою частину суспільного продуту, яка використовується для індивідуальних і суспільних потреб громадян. Джерелами фонду споживання є необхідний та частина додаткового продукту. Фонд споживання поділяється на фонд споживання населення і суспільні фонди споживання. Фонд нагромадження – являє собою частину суспільного продукту, що використовується для розширеного відтворення, а також для утворення суспільних резервів та страхових запасів. Основним джерелом фонду нагромадження є додатковий продукт. Фонд нагромадження поділяється на фонд виробничого і фонд невиробничого нагромадження.

З метою визначення результатів суспільного виробництва користуються одним з двох методів обчислення суспільного продукту: системою національних рахунків (СНР) або балансом народного господарства (БНГ).

СНР являє собою національний облік, побудований у вигляді набору рахунків і балансових таблиць, що розкривають результати економічної діяльності країни. СНР можна порівняти із системою обліку на будь-якому підприємстві, різниця буде полягати лише в масштабах діяльності. БНГ – це система взаємопов‘язаних балансів, де кожен відображає окремі складові економічного процесу, серед них матеріальний баланс, міжгалузевий баланс, фінансовий баланс, баланс грошових доходів, баланс трудових ресурсів тощо. СНР є більш досконалим методом порівняно з БНГ, оскільки останній обчислює лише матеріальне виробництво. Майже всі країни світу використовують СНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]