Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 9 домогосподарство в системі економічних відносин

План

1. Сутність і функції домогосподарств.

2. Доходи домогосподарств та їх джерела.

3. Розподіл доходів між домогосподарствами.

4. Витрати домогосподарств.

1. Сутність і функції домогосподарств.

Домогосподарство як економічна категорія близьке за змістом до поняття «сім‘я». Різниця між ними полягає у тому, що домогосподарство є більш місткою категорією, оскільки ведеться не лише у межах сім‘ї, але й одинокими чоловіками і жінками, а також особами, що не пов‘язані родинними зв‘язками. Сім‘я – це первина економічна ланка суспільства, що являє собою разом проживаючу групу осіб, пов‘язаних родинністю, що ведуть спільне господарство на принципах взаємодопомоги і пов‘язані єдиним бюджетом. Домогосподарство являє собою особу чи групу осіб, що мають спільну мету забезпечення всім необхідним для життя, тобто об‘єднаних спільним веденням господарства. Таким чином, домогосподарство це не тільки сім‘я, його прикладами також є окремі громадяни, вихованці будинків дитини та інтернатів, військовослужбовці строкової служби, інваліди в будинках інвалідів та ін. Термін «домогосподарство» більш чітко прив‘язаний до територіальних меж господарської одиниці, включає членів домогосподарства, що не є родичами і передбачає існування економічних відносин власності всередині домогосподарства.

Основними функціями домогосподарств є: 1) функція постачання ресурсів праці (кожен господарник, працюючи на підприємстві чи в установі, а також виробляючи власну продукцію та реалізуючи її на ринку, приносить користь державі, забезпечуючи її ресурсом праці) та капіталу (застосовуючи майно, що є в особистому розпорядженні особи: житлові і господарські приміщення, машини, обладнання, т/з, сировина й матеріали, з метою виробництва товарів, господарник ставить на службу інтересам суспільства такий важливий економічний ресурс як капітал); 2) функція споживання (реалізується через витрачання домогосподарством коштів на продукцію особистого споживання); 3) функція заощадження (реалізується через зберігання частини доходів на випадок непередбачуваних ситуацій, наприклад шляхом здійснення грошового вкладу на ощадні рахунки); 4) функція інвестування (реалізується з метою примноження грошових активів домогосподарств через купівлю акцій, облігацій та інших цінних паперів великих промислових корпорацій, банків, тощо).

2. Доходи домогосподарств та їх джерела.

Доходи домогосподарств являють собою певну суму грошових коштів, матеріальних благ і послуг, отриманих в процесі виконання економічних функцій домогосподарствами, в першу чергу функції постачання ресурсів. Основними джерелами доходів домогосподарств є: 1) з/п; 2) доходи від власності (відсоток, дивіденд, орендні платежі, рента); 3) державні трансфертні платежі (пенсії, стипендії, допомога безробітним, допомого багатодітним сім‘ям, послуги у сфері освіти, охорони здоров‘я, витрати держави на збереження довкілля, покращення екологічного середовища); 4) підприємницький дохід, який здебільшого отримують сім‘ї капіталістів (власників засобів виробництва); 5) доходи з інших джерел, передусім доходи від індивідуальної трудової діяльності.

Вся сума доходів, які отримує домогосподарство в грошовій або натуральній формі з будь-яких джерел становить його сукупний дохід. Сукупний дохід домогосподарства не повинен бути нижчим за прожитковий мінімум, тобто нижчий ніж вартість набору товарів і послуг, що розрахована за нормами споживання і забезпеченості населення першочерговими життєвими засобами. Прожитковий мінімум використовується для встановлення мінімального рівня доходів сімей, а також мінімальних розмірів з/п, пенсій, стипендій та інших соціальних витрат і пільг.

Для оцінки доходів населення, крім прожиткового мінімуму, має враховуватись і оптимальний споживчий бюджет – вартість набору життєвих засобів, розрахована за нормами споживання, які задовольняють розумні раціональні потреби людей. Цей показник використовують для оцінки досягнутого рівня життя населення і вибору найбільш ефективних шляхів його підвищення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]