Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 10 підприємство як товаровиробник. Валовий дохід і прибуток

План

1. Підприємство як суб‘єкт ринкових відносин. Класифікація підприємств.

2. Сутність підприємництва та його роль в ринковій економіці.

3. Валовий дохід і прибуток.

1. Підприємство як суб‘єкт ринкових відносин. Класифікація підприємств.

Підприємство – основа ланка господарства, яка є товаровиробником і функціонує на основі самостійності та самоокупності. Як самостійні господарські одиниці підприємства користуються правами юридичної особи, тобто мають право розпоряджатися майном, одержувати кредит, укладати господарські договори з іншими підприємствами. Підприємство виконує такі функції: 1) забезпечує виробництво товарів і послуг та їх реалізацію; 2) інвестує капітал на розвиток, оновлення, розширення всіх своїх підрозділів; 3) задовольняє суспільні потреби споживачів; 4) створює робочі місця та надає засоби існування для найманих працівників.

Сучасна ринкова інфраструктура передбачає функціонування різних форм підприємств (суб‘єктів господарювання), які класифікуються за різними ознаками: – за формами власності; – за формами організації; – за сферами діяльності; – за розмірами.

За ознакою форми власності підприємства поділяють на: 1) індивідуальні, тобто засновані на особистій власності з використанням виключно особистої праці; 2) сімейні, засновані на власності та праці членів однієї сім‘ї; 3) приватні, засновані на власності окремого громадянина з правом наймання робочої сили; 4) колективні, засновані на власності трудового колективу підприємства; 5) державні, засновані на загальнодержавній власності; 6) комунальні, засновані на власності адміністративно-територіальних одиниць; 7) спільні, засновані на об‘єднані підприємств різних форм власності.

За ознакою форми організації підприємства виступають як: 1) партнерство або товариство – це підприємства, що базуються на об‘єднанні майна різних власників (бувають повні товариства, з обмеженою відповідальністю та командитні, тобто змішані); 2) асоціації – об‘єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності (вони не повинні втручатися у виробничу або комерційну діяльність будь-кого з учасників); 3) консорціуми – об‘єднання промислового та банківського капіталу на певний час для досягнення єдиної мети; 4) концерни – об‘єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців. Поділ підприємств за сферами діяльності обумовлений існуванням суспільного поділу праці, згідно цієї ознаки виділяють виробничі, фінансові, посередницькі та страхові підприємства.

За розміром (за кількістю працюючих або за обсягами виробництва) всі підприємства поділяють на малі, середні та великі. Малі підприємства мають особливе значення у розвитку сфери послуг і торгівлі. Середні підприємства здійснюють виробництво невеликого, але стійкого асортименту продукції у значних кількостях. Великі підприємства здійснюють великомасштабне виробництво, найчастіше функціонують в сфері важкої промисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]