Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Тема 16 сутність і структура сівітового господарства. Форми міжнародних економічних відносин

План

1. Сутність світового господарства та його структура.

2. Міжнародний поділ праці.

3. Економічна інтернаціоналізація.

4. Міжнародна економічна інтеграція.

5. Міжнародні економічні відносини та їх форми.

6. Міжнародна торгівля.

7. Міжнародні валютні відносини.

1. Сутність світового господарства та його структура.

Світове господарство являє собою сукупність національних господарств, що об‘єднані системою міжнародних економічних відносин. Воно є цілісним економічним організмом, який утворюють взаємопов‘язані та взаємозалежні економіки окремих країн.

Світове господарство пройшло тривалий шлях розвитку, що пов‘язаний з еволюцією людської цивілізації. Воно не завжди характеризувалося великими масштабами та високим рівнем виробництва. Суттєвим поштовхом для його розвитку стало формування міжнародного ринку, а згодом і поширення в світі індустріального типу господарства. На рубежі ХІХ – ХХ ст. відбулося формування єдиної системи світового господарства. Розвиток світового господарства протягом ХХ ст. супроводжувався економічним розподілом світу внаслідок негативної діяльності міжнародних монополій, формуванням колоніального поділу парці через територіальний поділ світу великими державами та протистоянням двох соціально-економічних систем (капіталістичної та соціалістичної).

Структуру світового господарства утворюють три великі групи країн: економічно розвинуті країни, країни, що розвиваються та країни з перехідною економікою. Розвиненим країнам світу властивий високий ступінь розвитку технологічного способу виробництва у промисловості, поступове наближення до цього рівня сфери будівництва, сільського господарства, високий ступінь розвитку та значна частка сфери послуг. До цих держав належать США, Канада, Західноєвропейські країни, Ізраїль, Японія тощо. На частку цих країн припадає близько 60% обсягу світової торгівлі та міжнародного руху капіталу.

Країни, що розвиваються, поділяють на три групи: 1) держави, що належать до Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), а саме Іран, Ірак, Саудівська Аравія, Лівія, Кувейт, ОАЕ; 2) нові індустріальні країни – Гонконг, Південна Корея, Сінгапур, Мексика, Бразилія, Індонезія, Філіппіни та ін.; 3) найменш розвинуті країни – переважно до їх числа належать країни Африканського континенту. До країн з перехідною економікою належать країни, що утворились після розпаду Радянського Союзу та інші колишні соціалістичні країни, котрі переходять до ринкового господарювання.

2. Міжнародний поділ праці.

Міжнародний поділ праці – це поділ праці між окремими країнами, він являє собою інтернаціональну форму суспільного поділу праці, що базується на спеціалізації та кооперації країн у виробництві товарів і послуг, якими вони обмінюються шляхом міжнародної торгівлі.

Міжнародна спеціалізація виробництва – це форма поділу праці, яка полягає в тому, що виробництво одних видів продукції зосереджується в одних країнах, а інших видів продукції – в інших країнах. Розрізняють міжгалузеву та внутрішньогалузеву міжнародну спеціалізацію. Міжгалузева спеціалізація передбачає зосередження в окремих країнах певних галузей виробництва при відсутності цілого ряду інших галузей. Вона пов‘язана з наявністю тих чи інших природних ресурсів у різних країнах і в основному спостерігається в державах з менш розвинутою економікою. Внутрішньогалузева спеціалізація передбачає наявність певної галузі у декількох країнах, які виробляють окремі види продукції з цієї галузі. Вона пов‘язана з галузями, що засновані більшою мірою на результатах науково-технічної діяльності, і притаманна економічно розвинутим країнам.

Міжнародна кооперація виробництва – це форма поділу праці, що своєю техніко-економічною метою має випуск узгодженої продукції, що здійснюється зазвичай на основі міжурядових угод за участю компаній, організацій тощо. Так, міжнародна науково-виробнича кооперація передбачає спільне вирішення науково-технічних проблем, обмін науково-технічною інформацією, продаж і купівлю ліцензій, «ноу-хау», обмін ученими тощо. Завдяки участі в міжнародному поділі праці кожна країна отримує певні переваги, зумовлені вибором ними форм спеціалізації та кооперування, які найбільшою мірою відповідають: 1) її природним умовам; 2) досягнутому рівню розвитку продуктивних сил; 3) національним затратам праці, які визначаються з урахуванням витрат на виробництво, з одного боку, товарів, які країна виробляє й які обходяться їй відносно дешевше, а з другого – товарів, які за відсутності міжнародної торгівлі обійшлися б їй дорожче при організації власного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]