Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konsp.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
393.22 Кб
Скачать

4. Функції грошей і грошові агрегати.

Гроші виконують наступні функції: 1) міра вартості (за допомогою грошей виражається вартість всіх інших товарів шляхом прирівнювання їх до грошей); 2) засіб обігу (гроші виконують роль посередника при обміні товарами); 3) засіб платежу (гроші використовуються для погашення заборгованості за товари, роботу, послуги); 4) засіб нагромадження (збереження купівельної сили грошової одиниці на період, коли вона тимчасово не перебуває в обігу); 5) світові гроші – це функція, яку починають виконувати гроші на міжнародній арені, коли вони позбавлені національних форм і обслуговують світову торгівлю.

В залежності від функцій, що виконують гроші, вони набувають різних форм. Ці грошові форми поєднуються у певні агрегати. Грошовий агрегат – це встановлене законодавством відповідно до принципу ліквідності специфічне групування грошових форм. Під терміном «ліквідність» розуміють швидкість перетворення на гроші.

Грошова структура в Україні складається з таких грошових агрегатів: М0 – готівка поза банками; М1 = М0 + кошти на розрахункових та поточних рахунках в національній валюті; М2 = М1 + строкові кошти в національній валюті та валютні кошти; М3 = М2 + кошти клієнтів за трастовими операціями банків та цінні папери власного боргу банків. Таким чином, найбільш ліквідним є агрегат М0, а найменш ліквідним – М3. В деяких країнах виділяють ще агрегат L, що = М3 + казначейські векселі та деякі інші грошові активи.

5. Закон грошового обігу та інфляція.

Процес руху грошей, що обслуговує реалізацію суспільного продукту, називається грошовим обігом. Існують різні закони грошового обігу. Вони пов‘язані з необхідністю визначення кількості грошей, потрібної для нормального товарообігу. Свій закон грошового обігу запропонував відомий економіст І. Фішер, який в науковій літературі дістав назву „рівняння обміну” або формула Фішера:

MV = PQ,

де M – кількість грошей в обігу,

V – швидкість обігу грошей,

P – середній рівень цін,

Q – кількість реалізованих товарів.

Закон показує залежність між кількістю грошей в обігу та кількістю товарів і говорить про необхідність дотримання рівності між грошовою та товарною масою. Перевищення товарної маси над грошовою свідчить про недостатній обсяг останньої, що не забезпечує ефективне функціонування економіки через гальмування процесів товарообміну. Якщо грошова маса буде перевищувати товарну, то непідкріплена товарами частина грошової маси знеціниться. Знецінення грошей (зниження їхньої купівельної спроможності) називається інфляцією, яка проявляється у зростанні цін.

Розрізняють три види інфляції: повзучу, галопуючу та гіперінфляцію. Перша характеризується незначним зростанням цін (до 10% за рік). Друга характеризується зростанням цін від 10 до 100% за рік. Третя має місце за умови, коли ціни зростають за рік більше, ніж на 100%. Інфляція є вкрай негативним явищем в економіці через важкість її приборкання і складність подолання наслідків її руйнівного впливу.

Тема 6 капітал: процес виробництва і нагромадження. Наймана праця і заробітна плата

План

1. Причини виникнення та сутність капіталу.

2. Альтернативні теорії капіталу.

3. Наймана праця. Номінальна і реальна заробітна плата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]